На святкування 150-річчя Лесі Українки витратять понад 26 мільйонів

Проведуть фестивалі та конкурси і відремонтують садибу в Колодяжному.

Про це повідомляє Волинська обласна рада, передає "Еспресо.Захід".

Сьогодні, 10 вересня, на позачерговій сесії Волинської обласної ради проголосували за проєкт регіональної програми з відзначення 150-річчя від дня народження Лесі Українки. Програма передбачає фестиваль "Берегиня", конкурс читців "Лесина осінь", конкурс хорового мистецтва з виконання творів на слова Лесі Українки. Крім того, планують ремонт "сірого" та "білого" будиночків в музеї-садибі в Колодяжному.

На святкування хочуть витратити понад 26,5 млн грн, левова частка з яких – державний бюджет. З бюджету області візьмуть 870 тис. грн, ще 450 тис. грн – з місцевих бюджетів.

"Пам’ятні події дозволяють зробити значимими для суспільства ключові події загальнонаціональної історії та культури. Спільне відзначення свята є потужним фактором консолідації суспільства, надає громадянам відчуття причетності до загальнонаціональної спільноти. Відзначення цієї значущої події потребує проведення змістовних широкомасштабних інформаційних заходів, відкритих суспільних дискусій, які сприятимуть усвідомленню значущості для держави та суспільства величезної спадщини геніальної української поетеси, відомої далеко за межами держави", – йдеться у програмі проєкту.

Додамо, що контролюватиме виконання програми постійна комісія обласної ради з питань освіти, науки та культури.