У НПП "Гуцульщина" виявили великий зсув (фото)

Імовірною причиною утворення зсуву стали затяжні інтенсивні опади в червні

Про це повідомили у Національному природному парку "Гуцульщина", передає "Еспресо.Захід".

Працівники науково-дослідного відділу Національного природного пару "Гуцульщина" під час експедиції на найвищу вершину Косівщини г. Грегіт (1472 м н.р.м.) виявили й обстежили великий зсув на північно-східній експозиції хребта Рижі (Ріжі), в нижній частині схилу у верхів’ї річки Ставник, притоки Пістиньки.

Зсув розташований на території НПП "Гуцульщина" в Космацькому лісництві, в молодому буково-ялицево-смерековому лісі. Зсув завдовжки 200 м та завширшки 100 метрів. Імовірною причиною утворення зсуву стали затяжні й інтенсивні опади в червні 2020 року, – зазначили в НПП "Гуцульщина".

«Гуцульщина» – національний природний парк в Україні, в межах Косівського району Івано-Франківській області. Створений задля збереження, відтворення та раціонального використання генетичних ресурсів рослинного і тваринного світу, унікальних природних комплексів та етнокультурного середовища Покутсько-Буковинських Карпат Указом Президента України від 14 травня 2002 року № 456 на площі 32271,0 га. Із цієї площі 7606 га земель надано парку в постійне користування, а 24665 га включені до його складу без вилучення у землекористувачів. Протяжність парку з північного заходу на південний схід – близько 29 км, а з північного сходу на південний захід – 20 км.

До складу території Національного природного парку «Гуцульщина» входить низка заказників, пам’яток природи місцевого значення, заповідних урочищ, а також дендропарк "Дендрарій".