У львівському БукФорумі візьме участь автор бестселера "Щоденник книгаря"

Власник однієї з найбільших букіністичних крамниць Шотландії Шон Байзелл поговорить з українцями не тільки про книжку

Власник однієї з найбільших букіністичних крамниць Шотландії Шон Байзелл 20 вересня у межах 27 Львівського міжнародного БукФоруму за підтримки Українського культурного фонду та Львівської міської ради у партнерстві з Fedoriv Group зустрінеться онлайн з українськими читачами. Про це на своєму сайті повідомив Форум видавців (bookforum.ua), де й  відбудеться ця онлайн-зустріч.

Приводом до зустрічі стане книга "Щоденник книгаря", яку переклало і минулого року видало видавництво "Наш формат".

Шон Байзелл купив книгарню в рідному Віґтауні 2001-го року. У 2010-му почав вести сторінку  у фейсбуці, де без прикрас  розповідав про будні книгарні, а книжку почав писати 2014-го.  За цей час книжковий бізнес пережив багато змін, зокрема з’явився Amazon, який буквально розчавив усіх інших продавців. Як Шон не опирався, але й він почав продавати свої книжки ще й там, а заодно моніторити ціни. Властиво, як і його покупці, що беручи книжку  у книжковій крамниці до рук, часто-густо зазирають у смартфон, щоб дізнатися, чи на Amazon не дешевше. Певна аналогія із українськими читачами, які подекуди готові цікаву книжку десь спіратити, ніж купити.

"Книжки без цінника  провокують цікавий психологічний ефект, -- зауважує Шон Байзелл, -- хай би яку низьку ціну ти назвав, вона завжди вища, ніж покупець готовий заплатити. Я вже втратив лік, скільки разів покупець приносив на касу книжку, на яку ми ще не наклеїли цінник і казав: -- Раз цінника немає, то вона безкоштовна?"

"У "Щоденнику книгаря", автор описує 1 рік діяльності книжкового магазину в Шотландії. Місця з особливою магією та атмосферою: сотнями полиць та десятками тисяч видань, пошарпаних часом та рецензентами, -- йдеться в повідомленні Форуму видавців. -- Офіційно «національне книжкове місто» з усіх боків оточене безлюдними зеленими пагорбами, мальовничими маєтками та природними пейзажами. Книга розкриває романтичну професію книгаря, автор розповідає про найцікавіші замовлення, найдивніші розмови з найрізноманітнішими клієнтами — ідейниками та буркунами, людьми, які життя не тямлять без книжок, та тими, хто просто шукає привід, щоб посваритися. Про все Шон розповідає «дотепно, цікаво, часом з випадковим шквалом отрути».

Як написав "Наш формат" в анотації до книги, ці дотепні мемуари показують, що професія книгаря – це не ідилія, але точно любов на все життя.

До речі, паралельно з головною любов’ю життя — книгами — Шон Байзелл полюбляє завантажувати на ютуб тематичні кавери пісень американської реп-групи «The Sugarhill Gang», а також є дописувачем про дику природу для «Amazon Kindles».