У лікарні швидкої допомоги у Львові чоловікові видалили гігантську пухлину шиї

8 серпня медики видалили пухлину шиї вагою 1 кілограм.

За неї не бралися інші клініки у кількох областях. Це перша операція такого класу у лікарні швидкої допомоги, передає "Еспресо.Захід".

До лікарні швидкої допомоги чоловік потрапив з Рівненської області. Пухлина була така велика, що тиснула на інші органи – чоловіку було важко дихати, він мав труднощі ковтанням, а шию звело вбік. Пухлина тиснула на судини шиї і загрожувала його життю. Команда медиків  на чолі з хірургом Юрієм Шаваровим видалили це утворення.

 «До нас потрапив молодий чоловік, йому 41 рік. Місяць тому він мені пере телефонував і попросив про консультацію, перед тим був в обласній лікарні. Чоловік розказав цікаву історію, що інші лікарні його уже не приймали – ні онкологічні, ні обласні. Йому пропонували шукати інші лікарні і в тому числі за кордоном. Але його друзі, які в нас оперувалися, порадили йому звернутися до нас. Колись ми оперували знайомого цього хворого з метастатичним раком щитовидної залози. Пацієнт приїхав до нас, ми провели дуже детальне комплексне обстеження, консультувалися з щелепно-лицевими хірургами та іншими фахівцями. Зрештою, прийняли рішення про те, що утворення треба видаляти. Адже хворий уже мав проблеми з осанкою, пухлина зміщувала всі органи, йому голову звело вправо, у нього німіли кінцівки, ковтання порушилося, ставало важко дихати. Унікальність цього випадку у тому, що хворий дуже пізно звернувся за допомогою, коли вже стало важко дихати і ковтати. МР- і КТ-ангіографія дали нам повне розуміння картини. Ми вдалися до розширеної операції – операції Крайля. Ми видалили пухлину разом з оточуючими тканинами, м’язами, лімфовузлами і навколовушною залозою», - розповів "Еспресо.Захід" Юрій Шаваров.

Пухлина заважила трохи більше 1 кілограма (для шиї це дуже багато).

Сьогодні хворий уже на ногах, почуває себе добре, має мінімальні неврологічні порушення. Лікарі кажуть, що ці зміни оборотні, тобто з часом пацієнт одужає.

«Це найскладніша операція на шиї. Я ці операції освоїв ще у 90-их роках у Німеччині. Але можемо таким пацієнтам повністю надати допомогу у нашій лікарні. Маємо таких 5-6 хворих на рік», - каже Юрій Шаваров.

Сьогодні пацієнт сам прийшов на перев’язку, вперше за останній місяць усміхається, їсть, п’є і приймає відвідувачів.

 «Не було часу на себе. Були сімейні проблеми. Хочу сказати всім, хто має схожі проблеми, не бійтеся йти до лікарів і шукати свого. Але не відчаюйтеся, якщо перший лікар вам відмовить, шукайте різних лікарів і знайдете того, хто вам допоможе, як я. Як вийду з лікарні, буду насолоджуватися життям, а не тільки жити роботою і рутиною сімейною», - розповів пацієнт.