Еспресо. Захід

На засіданні ТКГ домовилися про спільне інспектування з ОБСЄ району Шумів на Донеччині

9 вересня, 2020 середа
21:40

Метою такої інспекції називають "недопущення зриву режиму повного та всеосяжного припинення вогню". Для цього мають довести, що українські військові не порушували домовленостей.

При цьому до складу групи, яка проводитиме інспектування, входитимуть проросійські бойовики. Про таке домовилися 9 вересня на позачерговому засіданні Тристоронньої контактної групи у форматі відеоконференції, повідомили в Офісі президента України.

Як зазначено в повідомленні, під час засідання ОБСЄ підтвердила безпідставність звинувачень в обстрілах на адресу Збройних сил України в районі населеного пункту Шуми в період з 5 липня до 2 вересня. Раніше повідомлялося, що бойовики погрожували вчинити обстріл українських позицій поблизу Шумів. Вони стверджували, що українська армія нібито "облаштовує нові траншеї" всупереч умовам перемир'я.

У штабі ООС цю інформацію спростували, а спостерігачі ОБСЄ у звіті від 5 вересня підтвердили відсутність будь-яких змін на позиціях українських військових поблизу селища.

"Це факт, викладений у нашому звіті від 5 вересня цього року", – зазначив голова СММ ОБСЄ в Україні Яшар Халіт Чевік.

Відтак учасники консультацій домовилися про спільне інспектування в районі населеного пункту Шуми за участю представника координатора вiд ОБСЄ. Українська сторона пообіцяла забезпечити питання логістики та гарантії безпеки всім учасникам інспекції.

"Сьогоднішній день дає нам надію, що режим припинення вогню буде виконуватися й надалі усіма сторонами. З цією метою українська сторона буде задіювати будь-які механізми як у рамках ТКГ, так і в рамках Нормандського формату, які дозволять зберегти життя українських військовослужбовців та мирного населення. Ми залишаємося повністю відданими мирному процесу та виконанню досягнутих домовленостей", – сказав глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук.

Новина про "спільну інспекцію" отримала резонанс в українському суспільстві. Зокрема, актор, волонтер, керівник благодійної організації "Фонд "Мир і Ко" Мирослав Гай зазначив, що "Зеленський та його офіс відверто підіграють на користь ворога", і "якщо інспекція у такому форматі відбудеться, то це державна зрада".

"По-перше, таким чином ми легалізуємо окупаційні війська. Ми визнаємо представників окупаційних адміністрацій суб'єктом, знімаючи провину з РФ.

По-друге, ми власною позицією підтверджуємо наратив Кремля про громадянську війну, руйнуючи вибудовану роками українську позицію на міжнародній арені.

По-третє, РФ навіть в СЦКК, це спільний центр з контролю та координації припинення вогню, завжди заводила під виглядом спостерігачів професійних військових, які проводили заходи з розвідки на користь ворога. Тому росіян виключили з СЦКК, замінивши представниками інших країн.

По-четверте, проводячи таку інспекцію одностороннє, ми принижуємо себе і ЗСУ, бо українська армія не порушувала перемир'я навіть попри вбивства наших військових за ці дні.

По-п'яте, російські окупаційні війська самі не пускають навіть представників ОБСЄ на свої позиції, продовжують мінування, інженерні роботи, розширення позицій, та перекидання військової техніки через наш кордон", – написав він.

Представник Донецької області у ТКГ, журналіст Денис Казанський на своїй facebook-сторінці написав, що його на екстрену зустріч не запросили, й додав, що Україна не інспектуватиме позицій росіян, лише навпаки, передає "Еспресо".

"Дивне рішення сьогодні було прийнято в ТКГ. Зустрічалася тільки підгрупа з безпеки, тому ми з Сергієм Гармашем на зустрічі не були присутні, і про результати зустрічі дізналися зі ЗМІ", – написав журналіст.

"Якби таке інспектування було обопільним і наші представники також могли б перевіряти позиції противника - можна було б не турбуватися. Але, як випливає з заяви на сайті Офісу президента, мова йде тільки про Шуми", - наголосив Казанський.

 "І це дивно, так як з боку нашого командування також звучали заяви про те, що бойовики будують нові зміцнення і бліндажі. Зокрема, така заява була зроблена 8 вересня. Було б логічно, якби наші представники також інспектували ці позиції разом з ОБСЄ", – зауважив представник Донецької області у ТКГ.

"Компроміси мають сенс тільки в тому випадку, якщо вони обопільні. Якщо ж на поступки йде тільки одна сторона, то це називається по-іншому", – додав він.

Тим часом в Офісі президента заявили, мовляв, ті, "хто звик політично чи фінансово наживатися на війні", не можуть спокійно сприйняти досягнутого "реального режиму припинення вогню", яке триває "протягом шести тижнів з 27 липня цього року завдяки ефективності українських представників на переговорах у різних форматах". І заради відновлення бойових дій "вони вдаються до провокацій, розповсюдження фейків і вже традиційно для себе ставлять піар вище від збереження життя людей".

Надалі цитуємо заяву ОП без змін:

"З метою спростування фейків і недопущення нових провокацій сьогодні досягнута домовленість у межах Тристоронньої контактної групи про спільне інспектування в районі населеного пункту Шуми за участю представника координатора від ОБСЄ. Юридично інспекцію проводять не сторони воєнного конфлікту, а посередник – ОБСЄ у супроводі представників сторін. ОБСЄ неодноразово підтверджувала безпідставність будь-яких звинувачень щодо будь-яких порушень домовленостей українською стороною. Якщо хтось не довіряє ОБСЄ, нехай побачить правду на власні очі. Якщо хтось не розуміє можливого механізму такого інспектування, рекомендуємо освіжити в пам'яті історію діяльності СЦКК, а також пункт 2 Комплексу заходів з виконання Мінських домовленостей – ту частину, яка визначає сторони на лінії розмежування і яка дісталась Україні у спадок від деяких «великих» дипломатів. (Довідково. СЦКК – це Спільний центр з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін, двосторонній українсько-російський механізм, створений на виконання Мінського протоколу у вересні 2014 року).

Так, Росія відмовилася від роботи в рамках СЦКК. Кожна нормальна людина чудово розуміє, з якою метою це було зроблено. Але наявність такої мети не означає її реалістичності. Вкрай обмежений прояв присутності бойовиків (виділення наше, – Ред.) нічого нікому не може дати, крім єдиного – ще одного аргументу на користь правоти України. Вкотре разом з міжнародною спільнотою закликаємо Росію повернутися до СЦКК, утримуватись від цього – абсурдно.

Люди, що стоять зі зброєю навпроти українських військ на Донбасі (виділення наше, – Ред.), є об'єктивним фактом. Але кожна політична сила в Україні та суспільство загалом мають робити все для того, щоб ці люди ніколи не стали політичним фактом. Вони використовують бойові дії собі на користь. Україна ж використовуватиме правду та реальний стан речей на лінії розмежування для того, щоб позбавити окупантів будь-якого шансу посилити тиск на нашу державу".

"В принципі, вкрай обмежена присутність бойовиків на українських позиціях вже була. Рік тому, коли нарвані "прєдставітєлі ОРЛО" дейнего і ко припхалися в Станицю Луганську й влаштували там істерику. На цю провокацію не було жодної реакції Зеленського і влади, бойовики розгулювали поблизу наших позиції і хамили місцевим чиновникам. Тоді ж публічно промовчала і Мінська переговорна група. Я за старої пам’яті направила листа з обуренням на представника ОБСЄ в ТКГ Мартіна Сайдіка. Подібну провокацію важко навіть уявити пару років тому, бо при Порошенку реакція військових була б миттєва. Рік тому бойовики організували розвідку в нашому тилу. Тепер їх офіційно запросили в патрулі переговорники від України. Від України, точно?

Р. S. Зверніть увагу, фракція зєльоних чєловєчків мовчить, постять всяку ахінею, веселі виборчі картінки і як води в рота набрали щодо заяв Фокіна, вагнерівців, патрулів. Капітулянти", – прокоментувала цю заяву народна депутатка від "Європейської солідарності" Ірина Геращенко.

Вона наголосила, що домовленості ТКГ про так звані спільні патрулі обмеженої кількості бойовиків на українських позиціях вимагають негайної реакції ВР: "Вимагаю від керівництва парламенту і монобільшості надати публічну оцінку крокам, направленим на легалізацію так званих "ЛДНР", приниженню пам’яті загиблих українських воїнів". 

"Вважаю, що ВР має негайно зібратися на позачергову сесію і заслухати керівництво РНБО , міністра оборони , закордонних справ і віце прем’єра з реінтеграції щодо ситуації на фронті , а також дій влади в питанні мирного врегулювання, яке все більше схоже на капітуляцію", – додала Ірина Геращенко.

Тим часом, як повідомила "Українська правда", представники бойовиків заявили, що їм вперше "вдалося домогтися від української сторони здійснення спільної інспекції щодо фіксації усунення допущених порушень" поблизу населеного пункту Шуми. Інспекцію повинні здійснити 10 вересня о 14:00.

Теги:
Читайте також:
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.41
    Купівля 39.41
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.89
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
18 квітня
22:54
Десятьох учасників наркоугруповання, яких днями викрили на Закарпатті, взяли під варту
Десятьох учасників наркоугруповання, яких днями викрили на Закарпатті, взяли під варту
22:42
Двоє підлітків на Закарпатті хотіли допомогти порушникам перепливти Тису човнами
Двоє підлітків на Закарпатті хотіли допомогти порушникам перепливти Тису човнами
22:25
Верховний суд України
Верховний Суд виправдав архітектора з Тернопільщини, підозрюваного в отриманні $1,5 тис. хабаря
22:00
OPINION
Микола Бандрівський
У Львові хочуть перейменувати аеропорт, а король-то несправжній... Блог Миколи Бандрівського
21:43
Рідним львівського археолога й воїна Андрія Филипчука вручили орден "За мужність"
21:25
На Донеччині загинув боєць зі Львівщини Георгій Ломарєв
На Донеччині від осколкового поранення загинув боєць зі Львівщини Георгій Ломарєв
21:06
Ексклюзив
Церква не виконала обіцянки: мешканці Пасічної висадили дерева за власний кошт
Церква не виконала обіцянки: мешканці Пасічної висадили дерева за власний кошт
20:48
Львівщина отримає від ЄС понад €15 млн на втілення екологічних проєктів
20:31
У Львові демонтують покрівлю пам'ятки архітектури без жодного паспорта об'єкта
20:15
На Рівненщині п’яний водій з малолітньою дитиною на колінах хотів відкупитися від копів за 1400 грн
19:57
На Львівщині судитимуть мешканця, який незаконно зайняв захисну смугу водосховища
На Волині судять жителя Херсона, який незаконно продавав автомати Калашникова
19:38
Міст у Великих Мостах на Львівщині відкрили для транспорту
Міст у Великих Мостах на Львівщині відкрили для транспорту
19:29
держдума РФ
У Тернополі трьох депутатів держдуми РФ заочно засудили до 15 років
19:11
На Прикарпатті відбулася обласна олімпіада для школярів "Як ти знаєш Біблію?"
18:53
ЗСУ загиблі
У Львові попрощаються із захисниками Віталієм Дідиком та Віталієм Яворським
18:35
На півночі Рівненщини двоє чоловіків напали на прикордонників. У чому причина
18:18
родина Гринкевичів
Суд скасував арешт частини майна Гринкевичів, яких підозрюють у махінаціях на закупівлях для ЗСУ
18:03
афіша
Пів мільйона на дрони: у Львові Дім Франка запрошує на унікальний аукціон-концерт
17:55
швидка допомога
На Закарпатті через затримку швидкої на зупинці помер чоловік: в обласному центрі меддопомоги проведуть розслідування
17:48
новини Хмельниччини
На Хмельниччині злочинці торгували наркотиками в слідчому ізоляторі, їх засудили
17:32
новини Львівщини
Через ремонт водопроводу, завтра у селі Зарудці на Львівщині не буде водопостачання
17:12
новини Львова
У Львові для дітей військових проведуть майстерклас із розпису писанок
17:01
На Закарпатті тернополянин хотів виїхати за кордон за підробленими документами
16:57
Огляд
Осінь, дощ
Погода Львів: прогноз синоптиків на сьогодні 18 квітня, завтра, тиждень
16:44
У Луцьку висадили 47 дубів Шевченка 
16:39
Огляд
Зарплата понад 1,5 млн грн: що задекларував керівник інфекційної лікарні Львівщини Сергій Федоренко
16:28
новини Тернополя
Екскерівника податкової інспекції Тернополя засудили до 6 років за вимагання $40 тис. неіснуючого боргу
16:25
новини Хмельниччини
Кам’янець-Подільського мера визнали винним у правопорушеннях, пов’язаних з корупцією
16:13
сепар днр
Держзрада і тероризм: у Львові судитимуть десятьох жителів сходу України, які воювали за РФ
16:08
Оновлено
Ремінісценції.UA, ТанцТеатр "Життя"
Куди піти у Львові із 15 по 21 квітня: Ремінісценції.UA і звукові прогулянки із Остапом Мануляком
15:59
афіша
У Львові робота Центру освіти дорослих почнеться із письмотерапії з Любком Дерешем
15:58
На Волині судитимуть обвинувачених у вимаганні у військового неіснуючого боргу
15:44
новини Хмельниччини
На Хмельниччині рятувальники зняли з даху 61-річного чоловіка, якому була потрібна допомога
15:37
У війні з Росією загинув навідник кулеметників Ярослав Ломпас з Прикарпаття 
15:29
Оновлено
електроенергія
На Прикарпатті та Волині 18 квітня вводять графіки обмеження споживання електрики
15:25
новини Прикарпаття
В Івано-Франківську затримали чоловіка, який планував стати "смотрящим" за регіоном та збував психотропи
15:19
афіша
Львів'ян та гостей міста запрошують на Lviv Craft Fest
15:06
У Національному природному парку "Синевир" уперше зареєстрували найбільшого метелика Європи 
14:37
новини Закарпаття
В Ужгороді чоловік задушив знайому, його триматимуть під вартою
14:35
Ілля Євлаш
Основні зусилля під час нічної атаки окупанти направляли на Івано-Франківськ, – речник Повітряних сил
Більше новин