Інститут нацпам'яті створив ефектний історичний ролик до 100-ліття УВО

Українська військова організація почала діяти у 1920 році, боролася проти терору польської влади на західноукраїнських землях та стала попередницею ОУН.

Відео розміщене на офіційній сторінці Українського інституту національної пам'яті, передає "Еспресо.Захід".

В анотації до нього йдеться про те, що Українська військова організація (УВО) – це підпільна військово-політична формація, яка продовжила боротьбу за незалежність України після невдалої спроби створити державу після Першої світової війни. Задля цієї мети у 1920 році організація об’єднала військових та цивільних різних політичних поглядів, в основному з числа вояків УСС та УГА. Вона діяла переважно на території, що перейшла під владу Польщі.

У 1921 року її очолив Євген Коновалець та надав їй чіткої організації та поширення.

"Українське населення тих західноукраїнських земель, які перебували під контролем польської влади, примусово полонізувалося. Для спротиву полякам члени УВО обрали популярні на той час радикальні методи боротьби: атентати (політичні замахи), екси (експропріацію державних коштів на потреби організації), акції саботажу та диверсії. Саме УВО стала кістяком і бойовим ядром створеної у 1929 році Організації українських націоналістів", - розповідають історики.

Ролик Українського інституту національної пам’яті створений спільно з Bober Film Studio.

У ньому використані історичні фото та кадри кінохроніки, фрагменти історико-документального фільму "Незламні",створеного о. Михайлом Греділем з Городка на Львівщині, відео, надані Військовим телебаченням України та Приватним військовим музеєм "Штурм", що розташований у Львові.