Борги стадіону Арена Львів перевищили 5 мільйонів гривень

Частину з них спортивний комплекс накопичив за час карантину. Коли тепер зможуть вийти хоча б у "нуль" - не знають.

Про це повідомляє Суспільне, передає "Еспресо.Захід".

Минулий рік на Арені закінчили із прибутком близько 700 тисяч гривень. Проте через карантин у 2020 році довелося скасовувати майже усі заплановані події. Залишившись без джерела доходу, стадіон зараз дотується як державне підприємство із державного бюджету.

"Проведення одного матчу за умови, коли жоден квиток не продано, обходиться Арені приблизно у 200 тисяч гривень. Тільки електроенергії щодня стадіон використовує на 300 тисяч гривень", — повідомив Юрій Майборода, директор львівської футбольної арени.

Частина обладнання Арени Львів досі не запрацювала, наприклад, електростанція. Вона, за словами директора Арени Львів, потужна настільки, що може забезпечити енергією два райони Львова. Цьогоріч щодо питання введення в дію обладнання, готують документи у профільному міністерстві та Кабміні. Спершу – для комплексної перевірки усього майна стадіону.

А ще за Ареною є борги з часу проведення Євро-2012. Саме вони у майбутньому можуть стати перешкодою, якщо стадіон захочуть передати із державної власності в руки приватного інвестора. Економіст Віктор Борщевський каже, знайти інвестора для стадіону, який боргує, може бути не просто.

"Краще його діяльність зупинити, якщо не вдасться налагодити ефективного менеджменту. Це є ризик, що ми з одного боку "скинемо" його з бюджету, але сам об’єкт буде втрачено. То вже питання, які критерії ми ставимо до існування цього об’єкту. Чи він має бути прибутковий, чи просто має бути і нести соціальну функцію, чи він вже виконав свою місію і ми провели Євро-2012", — зазначає Віктор Борщевський.

Зараз стадіон веде переговори із футбольним клубом "Рух". Також керівництво стадіону розглядає можливість проведення подій на території навколо. Наскільки масштабними вони будуть, залежатиме від ситуації із захворюванням на коронавірус.