У львівському "Охматдиті" прооперували дівчинку, яка проковтнула 36 магнітних кульок

Хірурги дістали з органів травлення дитини 27 магнітних кульок з конструктора. Решта кульок вийшли через кишківник.

Дворічна дитина з Дрогобицького району на Львівщині потрапила до Львівської обласної дитячої лікарні "Охматдит" у суботу, 6 вересня: дівчинка проковтнула 36 магнітних кульок, передає "Еспресо.Захід".

"Дівчинці 2 роки 7 місяців. До нас вона поступила з нудотою і блювотою з районної лікарні. В її тілі з допомогою ендоскопа ми нарахували аж 27 магнітних кульок з популярного дитячого конструктора. Проковтнула вона їх ще напередодні, у п’ятницю. Проте зізналася батькам аж наступного дня. Кульки мали діаметр 4 мм. Лише 9 кульок пройшли до кишківника, а решта 27 треба було діставати хірургічним способом", – розповів "Еспресо.Захід" черговий дитячий хірург "Охматдиту", який займався порятунком малечі, Олег Содома.

Магнітні кульки в шлунку дитини небезпечні тим, що вони збиваються докупи в деформовану петлю, яка не дає їм пройти далі в кишківник. Крім того, кульки у шлунку дівчинки утворили сильне магнітне поле. Діставати їх треба було негайно, тож медики залучили до процесу авторитетного лікаря-ендоскопіста з Чорнобильської лікарні Олега Кочеркевича. До операційної бригади, крім Олега Содоми, увійшли дитячий хірург "Охматдиту" Оксана Горбач і анестезіолог Володимир Міщук.

Ендоскопічно дістати кульки можна, доки вони ще у шлунку. Якби кульки потрапили з їжею у кишківник, то наслідки були б серйозними. З кишківника ендоскопом дістати їх майже неможливо, та й вони могли б травмувати органи травлення дитини. У такому випадку довелося б зробити відкриту операцію через живіт. 

Але, зі слів Олега Содоми, його маленькій пацієнтці пощастило – її батьки вчасно звернулися по допомогу, тож кульки вдалося витягнути. Щоправда, не відразу. Вони не дуже піддавались інструментам.

"Ми заручилися підтримкою дуже досвідченого ендоскопіста Олега Кочеркевича, і завдяки його майстерності  вдалося все дістати", – каже лікар.

Операція тривала близько години. Решта магнітних кульок без проблем вийшли через кишківник. Дівчинку вже виписали додому, почувається вона добре.

Це не перший такий випадок у практиці хірургів "Охматдиту". Сюди часто госпіталізують дітей, які ковтнули батарейки від пульта чи ліхтарика, гідрогелеві кульки.

"Випадки, коли дитина ковтає сторонні предмети, часті у родині, де є старші діти. У випадку цієї дівчинки з Дрогобиччини так і було – у неї старші братики-сестрички. Власне, конструктор цей призначений для дітей віком від восьми років, малеча бавилася ним без нагляду дорослих і тому так сталося. Нагадую батькам, що іграшки для дітей мають відповідати їхньому віку і не варто залишати маленьких дітей без нагляду", – нагадує Олег Содома.