На Львівщині будують міст, який зруйнувала повінь 2008-го

У селі Крушельниця, що на Сколівщині, за 65,5 млн грн будують міст через річку Стрий.

Про це повідомляє Львівська обласна держадміністрація, передає "Еспресо.Захід".

Міст розташований на автомобільній дорозі Східниця-Верхнє Синьовидне. Попередній перехід зруйнували повені 2008 року.

"Вартість капітального ремонту моста становить 65,5 млн гривень. Його будівництво розпочали торік. Відтак  влаштували під’їзні шляхи до мостового переходу та змонтували верхні регеля тримальних опор. На ці роботи витратили понад 3,5 млн гривень. Цього року будівництво продовжили, з Державного дорожнього фонду виділили кошти у сумі 62 млн гривень",  – зазначив заступник голови Львівської ОДА Юрій Бучко.

Загальна довжина моста з під’їздами – 852 метри. Юрій Бучко додає, що відкрити його планують до кінця цього  року: "Будівництво нового мостового переходу забезпечить безпечний проїзд автотранспорту та покращить сполучення із навколишніми населеними пунктами. На сьогодні дорожники влаштовують залізобетонні балки, загалом їх має бути 35. Здати об’єкт в експлуатацію плануємо в грудні".

Усі роботи виконує компанія "Онур Конструкціон Інтернешнл". Згідно з даними Youcontrol, компанія є київською, її керівник - Їлдиз Бірол. Основний вид діяльності підприємства – будівництво доріг та автострад. Також воно спеціалізується на видобуванні піску і гравію, будівниці залізниць та метрополітенів тощо. Кінцеві власники компанії - в Анкарі в Туреччині (Четіндзевіз Онур, Четінзевіз Іхсан) та у Львові (Олег Фаріон).

Додамо, що повінь 2008-го завдала збитків господарствам постраждалих районів на суму 3-4 млрд грн. Переважно постраждали території Карпатських гір, Прикарпаття і Закарпаття. Також пункти в долинах великих річок, що мають джерела в Карпатах, як-от Дністер і Прут. Саме річка Стрий є правою притокою Дністра.

Нагадаємо, що внаслідок червневої повені на Західній Україні у 2020 році мешканці Буковини досі не отримали компенсації за втрачений врожай. Цьогорічна повінь перевершила за масштабом минулу, яка була 2008-го.