У Луцьку відбулися польські "Національні читання"

Акція була започаткована в 2012 році президентом Польщі.

Про це повідомляє пресслужба Луцької міської ради, передає Еспресо.Захід.

"Національне читання" популяризують надбання польської літератури. Щороку по всій території Польщі та за її межами, у певний день та час відбуваються спільні читання попередньо визначених творів. Час та твір пропонує президент Польщі.

У Луцьку такі читання теж відбуваються щороку за участі представників Генерального консульства Республіки Польща у Луцьку та товариства польської культури імені Тадеуша Костюшка.

«Для нас це важливо, адже все, що робить міська влада, вона робить для однієї спільної сім’ї – лучан. Лучани це і українці і поляки, і чехи і німці, і караїми і євреї, а також інші національності. Ми – одна велика сім’я, і нас об’єднує любов до Луцька, Волині, та нашої спадщини. Культура це також наша спадщина. Це те, що об’єднує, збагачує.

Те, що сьогодні відбувається в нашому місті – це гарна традиція, її необхідно підтримати, зберегти», - звернувся до присутніх секретар Луцької міської ради, виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт.

Цього року учасники читань послухали драму Юліуша Словацького «Балладина» - типовий твір польського романтизму, написаний автором в еміграції, 1834 року у Женеві. В цей період тривали дискусії в польському суспільстві щодо причин недавньої поразки Листопадового повстання, історії та майбутнього, що чекали на польський народ. Поет поєднав у творі реалізм і фантастику, зосередившись на аналізі позицій і вчинків героїв. Сюжет твору обертається навколо підйому та падіння Балладини, вигаданої слов’янської королеви. Часто драму порівнюють із «Макбетом» Шекспіра, адже обидві показують жорстоку і злу людську природу.