Скандал в аеропорту Львова: іноземців українського походження не пускали в Україну

Десять громадян США, Канади та Німеччини, які є уродженцями України, застрягли майже на добу у львівському аеропорту.

Про це повідомила одна з затриманих в аеропорту Марія Ягла, яка є громадянкою США.

"Десятеро громадян США, Канади, Німеччини, які прилетіли в Україну відвідати своїх стареньких батьків, з 17:30 години не можуть вийти з аеропорту. Всі вони мають законні (згідно постанови КМК 641 від 27 серпня 2020 р.) підстави для в'їзду в Україну як іноземні громадяни, які є родичами першої лінії громадян України", - зазначила вона.

"Але наші українські посадовці для свого користування придумали один пунктик до вищезгаданої постанови, а саме, що іноземці, які їдуть до батьків-громадян України, мають бути дітьми до 18 років. Хоча в Постанові цього немає", - додала Марія Ягла.

Після ночі в аеропорту їх таки пропустили в Україну за рішенням голови Держприкордонслужби.  

Люди прилетіли о 17:30 вечора 5 вересня, лише біля 12:00 6 вересня їм дозволили перетнути кордон, повідомила "Еспресо.Захід" речниця Львівського прикордонного загону Ярослава Мельник.

"Згідно з постановою Кабміну про заборону на в'їзд іноземцям в Україну, дозволено в'їзд родичам першої лінії, в тому числі дітям. Згідно нашого законодавства, дітьми є особи до 18 років, а вони всі повнолітні. Але якщо є додаткові підтверджуючі документи, це питання додатково розглядається і згідно з рішенням голови Держприкордонслужби цих людей пропускають", - пояснила Ярослава Мельник.

"Громадяни, які були в аеропорту, надали всі підтверджуючі документи, і голова Держприкордонслужби прийняв рішення про їх допуск на територію України", - додала вона.

Нагадаємо, як повідомляв "Еспресо", подібний скандал розгорівся 3 вересня. Тоді Україна відмовила у в'їзді угорській делегації на підставі рішення Кабміну про недопуск іноземців.