"Забуті": історія про тих, хто не забув, ким є насправді

Драма української режисерки Дарії Оніщенко "Забуті"розповідає про життя на окупованій території "ЛНР" і про людей, котрі, попри обставини, були змушені залишитися там. Фільм уже встиг помандрувати міжнародними кінофестивалями, а тепер стрічка у прокаті в Україні.

Про це повідомляє "Еспресо.Захід".

Цьогорічний фестиваль "Молодість" відкрився драмою української режисерки Дарії Оніщенко "Забуті". Стрічка відзнята у копродукції України та Швейцарії, за підтримки Міністерства культури України та Федерального управління культури Швейцарії. Нині фільм представили у Львові.

На прем'єру до міста Лева завітала виконавиця ролі головної героїні, молода актриса Марина Кошкіна. Дівчина понад два роки працює в театрі імені Івана Франка у Києві. Неодноразово брала участь в українських фільмах, а тут грає головну роль. На час зйомок Марині було 25 років, що стало найбільшою перепоною під час зйомок.

"Я хотіла, щоб мені повірили, що я вже жінка, а не дівчина Марина, – зізнається акторка. – На той час я була зовсім мала, але режисерка довірилася гримерам, художникам і нам вдалося відтворити образ Ніни – 30-річної вчительки української мови, котра вже мала досвід життя у сім'ї. Для мене в роботі найважливіше – взаєморозуміння. Я відчула історію та знайшла спільну мову з Дарією Оніщенко. Працювала я з командою, котра готова була творити і вдень і вночі. Фільм ми створювали з любов'ю і повною віддачею".

"Забуті" – історія жінки, яка хоче виїхати з "ЛНР", але чоловік заробляє там гроші і всіляко відтягує переїзд з окупованої території. Це історія про сильну і водночас слабку, самотню Ніну, котра переживає складний етап в житті.Чоловікові добре жити на цій території, він пристосувався, а жінка не може змиритися з тим проросійським, почасти радянським способом життя, яке нав'язала війна. Зрештою головна героїня знайомиться із 17-річним юнаком Андрієм, який теж проти системи, і зраджує чоловікові.

Марина Кошкіна у розмові з журналісткою розповідає: вжитися в роль було неважко. У стрічці працювала з людьми, котрі знають, що і для чого роблять. Розповідає про свій улюблений епізод.

"Коли Ніна все-таки вирішує втекти до Андрія, є сцена: вона біжить по заводу, спотикається, біжить і приходить до юнака. Відбувається сцена кохання. Це улюблена сцена, тому що жінка, яка ніколи не зважувалася на зраду, звільняється від осуду людей і ризикує зробити так, як хоче в цей момент. Зрада – це погано, це неправильно. Я б радше пішла з сім'ї, але моя героїня зрадила, проте я не можу засуджувати її за це", – розповідає акторка.

Важливою частиною стрічки є відеоперформанс Марії Куліковської. Фільм починається зі сцени розстрілу шести фігур-зліпків, створених у процесі зняття форм з тіла художниці і відлитих в балістичному стилі. Художниця власноруч розстріляла скульптури, а сама зіграла роль пропагандистської журналістки. Ця сцена відтворює реальні події, які сталися у 2014 році зі скульптурами мисткині на території захопленого бойовиками так званої «ДНР» арт-центру сучасного мистецтва «Ізоляція» у Донецьку. Роботи були використані як мішені і розстріляні для візуалізації того, що відбудеться з усіма, хто не згоден з мораллю і принципами Д/ЛНР.

Кілька днів тому режисерка фільму Дарія Оніщенко представляла фільм у Мюнхені й у зв'язку з карантином не змогла повернутися в Україну. Втім, з глядачами спілкувалася онлайн.

"Марина Кошкіна, на мою думку, одна з найперспективніших актрис, – зазначила Дарія Оніщенко. – Дівчина родом з Луганської області, що надало цій історії життєвої правди. Фільм вийшов щирий, побудований на історіях реальних людей з окупованих територій, і це для мене було дуже важливо. Всі, хто працював над фільмом, вірили в цю справу і важливість проблеми".

Світова прем’єра «Забутих» відбулася на Варшавському міжнародному кінофестивалі в рамках конкурсної програми «1-2», де фільм нагородили Спеціальною премією журі. Також проєкт стрічки представили у рамках секції Work-in-progress Одеського міжнародного кінофестивалю, де він отримав приз Українського Інституту як проєкт з найбільшим міжнародним потенціалом. Стрічку встигли вже показати в Німеччині, Португалії та Італії.

Нагадаємо, раніше у Львові презентували кінострічку ветерана АТО "Східняк". Фільм відзнятий на основі реальних подій, які хлопець пережив під час служби на Сході.