В одному з районів Буковини оголосили карантин через нашестя кукурудзяного жука

Вперше цього жука на території Буковини виявили ще у 2012 році

У місті Сокиряни Чернівецької області запровадили карантинний режим через західного кукурудзяного жука. Карантинну зону встановили на 90 гектарах землі. Про це повідомляє Сокирянська райдержадміністрація, передає "Еспресо.Захід".

"У кінці серпня 2020 року спеціалісти управління фітосанітарної безпеки на території Сокирянського району провели обстеження кукурудзяних полів в м. Сокиряни на чотирьох ділянках, загальною площею 90 га, і виявили вогнища західного кукурудзяного жука (Diabrotica virgifera virgifera)", - йдеться у повідомленні.

Відтак, влада району запровадила карантинний режим у Сокирянах. Також у районі проведуть належні фітосанітарні заходи із ліквідації західного кукурудзяного жука.

Західний кукурудзяний жук Diabrotica virgifera virgifera Le Conte вперше виявили на території Буковини у 2012 році на площі 751 га в Новоселицькому, Глибоцькому, Заставнівському та Кельменецькому районах.  

Личинки західного кукурудзяного жука живляться виключно коренями кукурудзи. Дорослі жуки живляться пилком, приймочками кукурудзи, нестиглим зерном, листками кукурудзи. Як наслідок, пошкоджені рослини жовтіють, відстають у рості, в’януть, а нерідко зовсім гинуть. Дорослі рослини під час сильних вітрів та дощів легко лягають, стебло набуває форми "гусячої шиї". Механізований збір врожаю стає неможливим. Крім цього, жуки можуть живитися пилком інших рослин з родини гарбузових, бобових, злакових, складноцвітих.