У Львові заборонили використовувати тварин у цирках

Тепер упродовж місяця напрацьовуватимуть механізм реалізації такої заборони.

Сьогодні, 4 вересня, депутати Львівської міської ради підтримали електронну петицію про заборону використання тварин у цирках, – передає "Еспресо.Захід".

Відповідно до рішення, відтепер заборонено використання тварин у виставах цирків і розміщення цирків із тваринами на території міста.

Тепер упродовж 30 днів мерія має розробити дорожню карту реалізації петиції, залучивши до процесу її авторку.

Зазначимо, електронну петицію під назвою «Заборонити використання тварин у виставах цирків та розміщення цирків з тваринами на території міста» зареєстрували на порталі "Єдина система місцевих петицій" 8 січня 2020 року. Її авторкою є Оксана Сергіївна Джус. 6 березня 2020 року петиція набрала необхідні 500 голосів на підтримку.

Ініціаторка петиції, зокрема, зазначала, що цирки з тваринами порушують природоохоронне законодавство, а інфраструктура міста не може забезпечити належних умов, у яких дикі тварини могли б перебувати у місті відповідно до своїх біологічних, видових та індивідуальних особливостей і потреб. Окрім того, цирки, що у своїх шоу-програмах використовують тварин, негативно впливають на дітей, викривлюючи їхнє світосприйняття, виховуючи жорстокість і підкріплюючи негуманне ставлення до живої природи. А ще в цирку тваринам часто завдають неприродних страждань під час дресирування з використанням жорстоких методів.

Водночас локальна заборона на розміщення пересувних цирків з тваринами в місті – в компетенції органів місцевого самоврядування. Відтак у петиції її авторка просила міську раду "висловити офіційну заборону виступів шапіто/пересувних цирків з тваринами у Львові та покласти край негуманній експлуатації тварин в циркових виставах на території міста".