"ЄС" пропонує визнати ДБР центральним органом влади, а керівника призначати на основі конкурсу, – Княжицький

4 вересня партія "ЄС" подала альтернативний законопроєкт щодо внесення змін у ЗУ "Про Державне бюро розслідувань" та "Про державну службу" з метою приведення положень даних законів у відповідність до Конституції.

Про це народний депутат від фракції "Європейська Солідарність" Микола Княжицький написав у Facebook, – передає Еспресо.

"Разом з колегами з фракції "Європейська Солідарність" подали до Верховної Ради законопроєкт, який регулюватиме призначення та звільнення керівника Державного бюро розслідувань", – зазначив політик.

Микола Княжицький аргументував подання нового законопроєкту тим, що ДБР не може підпорядковуватися президенту напряму і такі повноваження є неконституційними.

Він пояснив це рішеннями Конституційного суду, в тому числі, й останнім щодо призначення керівника НАБУ.

"Повноваження президента України визначаються виключно Конституцією України та не можуть розширюватись іншими законами", – процитував рішення КСУ політик.

"Керівники ДБР і НАБУ не згадані у Конституції, а відтак спроби команди президента підпорядкувати Зеленському ці два органи виконавчої влади створюють серйозну загрозу їхній незалежності. Ці кроки ведуть до концентрації надмірної влади в руках однієї людини", – наголосив Княжицький.

Нардеп зазначив, що  "Європейська Солідарність" подала свій законопроєкт, щоб "виправити результати недолугої роботи "зеленого принтера" та не допустити узурпації влади президентом".

Законопроєктом пропонується визнати ДБР центральним органом виконавчої влади, а його керівника призначати на основі конкурсу.

"До конкурсної комісії повинні входити 3 представники уряду, а також 3 особи, які будуть обрані на підставі пропозицій міжнародних організацій, з якими Україна співпрацює у сфері запобігання і протидії корупції. Створення ДБР і НАБУ було великим кроком України в напрямку розвитку демократії та законності. Ми не можемо допустити руйнування цих інституцій та перетворення їх на ручних церберів!" – наголосив Микола Княжицький.