Майже 50% українців не довіряють президенту, – опитування

49% українців заявили, що не довіряють президентові України, а 44,4% - довіряють.

Про це свідчать результати опитування центру Разумкова з фондом "Демініціативи" імені Ілька Кучеріва", яке проводили з 3 по 9 липня, передає Еспресо.ТV.

"Президенту України не довіряють 49% громадян, Верховній Раді України – 75%, уряду України – 72%, державному апарату (чиновникам) – 78%", – йдеться в опитуванні.

Високим є рівень недовіри до судової системи загалом (77,5%), Верховного Суду (69%), місцевих судів (67,5%). Прокуратурі не довіряють 73% опитаних, Національному антикорупційному бюро (НАБУ) – 71%, Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі – 70,5%, Антикорупційному суду – 70%, Національному агентству з питань запобігання корупції (НАЗК) – 70%.

Водночас найбільше українці довіряють Збройним силам (65% опитаних), Церкві (63%), волонтерським організаціям (63%), Державній службі з надзвичайних ситуацій (53%), добровольчим батальйонам (53%), Державній прикордонній службі (52%), ЗМІ України (50%), Національній гвардії (49%), громадським організаціям (47%).

Усім іншим інститутам недовіру висловлюють частіше, ніж довіру.

Так, Нацполіції не довіряють 58% опитаних (довіряють – 33%), патрульній поліції (54% і 35% відповідно), СБУ (56% і 31% відповідно).

Політичним партіям не довіряє 71% респондентів, профспілкам – близько 50%.

Соціологи зазначають, що українці загалом не довіряють владі, за винятком тих структур, які забезпечують оборону держави та безпеку громадян.

Дослідження проведене соціологічною службою Центру Разумкова спільно з Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва" з 3 по 9 липня 2020 року методом інтерв’ю "обличчям до обличчя" за місцем проживання респондентів. Було опитано 2022 респонденти віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей за вибіркою, що репрезентує доросле населення за основними соціально-демографічними показниками. Теоретична похибка вибірки (без урахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Фінансування опитування здійснене в рамках проєкту МАТРА Посольства Королівства Нідерландів.