Мінздоров’я закупить препарат для лікування хворих на COVID-19

Кабмін виділив гроші на централізовану закупівлю препарату ремдесивір, яким лікують важких коронавірусних хворих

Про це сьогодні, 3 вересня, на брифінгу повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов, – передає "Еспресо.Захід".

"Це лікарський засіб, який на сьогодні не зареєстрований в Україні, але закон дозволяє нам завести його й централізовано закупити. Як тільки досягли домовленостей з компанією виробником, то відразу подали відповідний проєкт постанови", – розповів Максим Степанов.

Ремдесивір входить до національного протоколу лікування Covid-19 і, за словами Степанова, показує достатні результати. Він каже, що Україна орієнтується на досвід насамперед США. Єврокомісія дозволила продавати ремдесивір як препарат для лікування коронавірусної хвороби. Він став першим препаратом для лікування Covid-19, який дозволили на рівні Європейського Союзу.

Ремдесивір – синтетичний противірусний препарат з групи нуклеозидних аналогів. Препарат розроблено у лабораторії компанії Gilead Sciences для лікування гарячки Ебола і гарячки Марбурга. Його ефективність щодо інших РНК-вмісних вірусів, зокрема респіраторно-синцитіальної інфекції, а також коронавірусів – збудників близькосхідного коронавірусного респіраторного синдрому і тяжкого гострого респіраторного синдрому – доведено експериментально.