Влада обіцяє виплатити борги шахтарям, які п’ятий день протестують під землею

Про це 2 вересня, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду.

На засіданні комітету ВР з питань енергетики та житлово-комунальних послуг обговорили кризову ситуацію на шахті "Надія", передає Еспресо.Захід.

"Заборгованість виникла через неправильне управління від попереднього керівництва. З цим всім розбиратися має правоохоронна система. І має бути постійний контроль міністерства. Ми зараз у переговорах і чекаємо остаточного рішення. Є законопроєкт, за яким подібні підприємства, які працюють на формах господарювання ПРАТ чи ПАТ, але мають 100% частку держави, претендують на надання державної допомоги. І саме зараз це підприємство такої допомоги потребує. Рішення потрібно приймати якомога швидше. Щоб люди, попри помилки попереднього керівництва, могли рухатися далі. Щоб шахта не закрилася. Там працюють понад 600 людей. І підприємство є містотворчим для Соснівки", – розповіли на засіданні.

Голова профспілки гірників України Михайло Волинець заявив: "Сьогодні другий день перекривають трасу біля Львова. У шахтах люди виснажені вже п'ять днів. А більше ніж 6 годин під землею безперервно знаходитись не можна. Може трапитись щось непоправне. Такий досвід вже є. Я згоден що законопроєкт потрібно робити, його треба готувати, але я думаю що це затягнення часу".

Після цього Денис Шмигаль повідомив: "Прошу всі міністерства об’єднати і буквально найближчими днями, сьогодні-завтра дати механізми рішення, повідомити про них шахтарям, щоб ми хоча б запевнили людей, що уряд працює над розв’язанням проблеми".

Нагадаємо, що раніше 47 гірників спустилися під землю на шахті. Зараз там перебуває 24 особи. Вони говорять, що протест триватиме доти, доки їм не виплатять грошей. Зарплату на підприємстві не виплачують із березня. Станом на 25 серпня борг перед гірниками сягнув 61,54 млн грн.