У Facebook викрили проєкт російської "фабрики тролів"

Компанія також відзначила видалення мережі облікових записів у Facebook, Instagram, пов'язаних з компанією зі стратегічних комунікацій CLS Strategies, яка базується у США.

Про це повідомляє "Голос Америки".

Компанія Facebook у вівторок, 1 вересня, повідомила про видалення низки облікових записів, пов'язаних з російським "Агентством інтернет-досліджень", яке також відоме, як "фабрика тролів" через попередню участь у закордонних кампаніях впливу. Facebook також згадала про видалення мережі облікових записів у Facebook та Instagram, пов'язаних із компанією зі стратегічних комунікацій CLS Strategies, яка базується у США.

У Facebook відзначили, що загалом видалили 13 облікових записів та дві сторінки пов'язані з особами, відомими за попередньою діяльністю "Агентства інтернет-досліджень". Діяльність цих облікових записів і сторінок переважно фокусувалася на США, Об'єднаному Королівстві, Алжирі та Єгипті, інших англомовних країнах і країнах Близького Сходу та Африки. Облікові записи спрямовували користувачів на сайт Peace Data, де публікували контент про міжнародні події тощо.

Facebook звернула увагу на цю мережу після повідомлення від Федерального бюро розслідувань США.

За даними Facebook, на рекламу, пов'язану з цією кампанією, витрачено 480 доларів; близько 14 тис. облікових записів у соцмережі підписалися щонайменше на одну зі сторінок кампанії.

"Хоча фейкова мережа та сайт не досягнули настільки ж значної аудиторії, як кампанії цієї російської групи 2016 року, ця компанія спромоглася на щось нове: росіяни найняли реальних американців для написання контенту для сайту. Фейковий сайт Peace Data також використовував штучно створених осіб та генеровані комп'ютером зображення, щоб створити подобу реальної новинної організації", – додали у виданні The New York Times.

У звіті Facebook також уточнили, що видалили майже 100 облікових записів і сторінок у соцмережі, а також 36 Instagram-сторінок, пов'язаних з компанією зі стратегічних комунікацій CLS Strategies, яка базується у США.

Ця мережа фокусувалась переважно на Венесуелі, а також Мексиці та Болівії.

За даними Facebook, на рекламу в однойменній соцмережі у зв'язку з цією мережею було витрачено близько 3,6 мільйона доларів; близько 509 тис. облікових записів у соцмережі вподобали на щонайменше одну зі сторінок цієї кампанії. Близько 43 тис. осіб стежили за щонайменше однією Instagram-сторінкою, пов'язаною із CLS.