Рятують дерево, яке посадив Іван Франко

2 вересня розпочали перший етап з порятунку груші у "Домі Франка"

Про це розповідають на сторінці "Дому Франка", передає "Еспресо.Захід".

Арборист (фахівець з догляду за деревами, – ред.) Володимир Ветроградський видалив свого роду "пломбу", яка була всередині дерева. Були там цемент, глина і сміття.

"Проте навіть ми не сподівалися побачити всередині дерева справжню вимуровану кладку з цегли польського і раннього радянського періодів, гніздо, вимощене кількома поколіннями птахів і "законсервоване" під шарами глини й трухлявої деревини, кілька колоній мурах, сліди життєдіяльності жуків, які мешкають у стовбурі... Словом, дерево понад пів віку боролося за своє життя всупереч усьому тому, що було всередині", – повідомляють працівники музею.

Фото: Дім Франка

Проте попереду грушу ще чекає лікування. Також потрібні обрізка, правильне наповнення, яке відповідає усім сучасним вимогам. Тому "Дім Франка" планує продовжувати благодійні заходи та закликає долучатися благодійників.

Нагадаємо, що раніше для порятунку дерева організували пленер. Десять львівських художників відгукнулися на пропозицію намалювати дерево, щоб увіковічити його як цінний експонат та важливий артоб'єкт. Пізніше у музеї відкрили виставку "Портрет Франкової груші". Після закриття експозиції полотна можна буде придбати на аукціоні.

Додамо, що для всього лікування потрібно понад 60 тис. грн.