Музей-квест: на Гуцульщині відкриють незвичний музей, присвячений косівській кераміці

На Івано-Франківщині стартує проєкт "Інтерактивний музей", присвячений косівській кераміці.

Інтерактивну експозицію з ігровими модулями створять у одному з залів Косівського музею народного мистецтва та побуту Гуцульщини, йдеться в повідомленні музею, передає "Еспресо.Захід".

"Замість пасивного слухання екскурсовода та споглядання експонатів за склом організатори пропонуватимуть відвідувачам стати учасниками квесту. Гості музею зможуть активно взаємодіяти з елементами експозиції: досліджувати, торкатися руками, переглядати відео, зазирати у шухляди та скриньки, виконувати різні ігрові завдання", - йдеться в повідомленні.

Головна ідея проєкту – створення у Музеї сучасного інтерактивного простору для ефективної популяризації косівської кераміки як важливої історико-культурної спадщини Гуцульщини. Організатори переконані, що ініціатива стане додатковим поштовхом для розвитку цього унікального ремесла. Зараз у районі працює близько 80 керамістів, тож закономірним стало внесення традиції косівської мальованої кераміки до списку об’єктів нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО у 2019 році. Також передбачається, що напрацювання проєкту сприятимуть збільшенню потоку туристів до м. Косова та району.

Проєкт реалізується у межах Програми підтримки ініціатив місцевих карпатських громад Асоціації Єврорегіон-Карпати Україна" та фінансується за кошти обласних бюджетів Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської та Чернівецької областей".