Львівська дитяча лікарня показала колекцію речей, які медики витягли з шлунків дітей

Мамині сережки, батарейки, канцелярське приладдя, колеса від машинок, монети і навіть кавова ложечка – такі предмети львівські лікарі діставали зі шлунків маленьких пацієнтів у Львові.

Виставка львівських медиків покликана нагадати батькам, що залишена без нагляду дитина може дуже серйозно травмувати себе. Незвичні експонати лікарня виклала на сторінці у facebook, передає "Еспресо.Захід".

Найчастіше діти ковтають маленькі детальки машинок та іграшок. Їх у лікарняній колекції чи не найбільше. Дуже часто батьки забувають ознайомитися з інструкцією до іграшок, в яких вказано, що іграшка не рекомендована дітям до 3 років.   

Викликають подив монети, знайдені в дитячих органах травлення. Тут є українські гривні і навіть євроценти. Останні містять нікель і мідь, тому є дуже небезпечними.

Батарейки – також часта знахідка, адже містять літій і можуть викликати хімічний опік слизової.

Безсумнівний рекордсмен – кавова ложечка.

У дитячій лікарні сторонні предмети дістають, проте не викидають у смітник – їх зберігають в окремій колекції. А ще нагадують, діти, проковтнувши сторонній предмет, наражаються на перфорацію стінок стравоходу, шлунку і дванадцятипалої кишки, може виникнути навіть кровотеча тощо. Діяти лікарям у таких випадках доводиться ургентно – сторонні тіла з дитячих шлунків видаляють в операційних умовах.

"Усе залежить від того, де знаходиться стороннє тіло і якої воно форми. Є гострі тіла, є тупі сторонні тіла, є сторонні тіла, які не відповідають анатомічним віковим особливостям будови травного каналу, вони можуть вклинюватися, давати пролежні, мігрувати з одного місця в інше. Дуже небезпечне ковтання батарейок, які містять сильні лужні компоненти, адже можуть викликати хімічні опіки різного ступеня важкості, у тому числі роз’їдання стінок травного органу", - пояснює ендоскопіст відділення функціональної медицини Віктор Іванців.

Усіх маленьких пацієнтів львівської міської дитячої лікарні об’єднує щасливий кінець – сторонні предмети  видалили і діти щасливо повернулися додому.

Фото:  facebook.com/Дитяча-лікарня-на-Орлика-Львів