Учасники бойових дій, ліцеїсти та дівчата: у Національній академії Сухопутних військ привітали першокурсників

Серед новобранців – чимало учасників бойових дій. Майже на всі спеціальності вступили дівчата

Про це повідомляє "Еспресо.Захід".

Сьогоднішній ранок у Національній академії Сухопутних військ нині був урочистим. Понад вісім сотень курсантів розпочали навчання у військовому закладі. Серед новачків – хлопці, які вже мають досвід війни, ліцеїсти, а також чимало дівчат.

Привітати колектив із Днем знань прийшли високопосадовці міста, а також командувач Сухопутних військ Збройних сил України Олександр Сирський.

"Вам випала велика честь та унікальна можливість навчатися в славетному навчальному закладі, який є носієм найкращих традицій, передового досвіду не лише в Сухопутних військах, а й загалом у Збройних силах України. Ще 2014 року саме випускники Академії першими вступили у бій з ворогом. Сьогодні офіцери-випускники становлять основу офіцерського складу ООС на території Донецької та Луганської областей. Не забувайте, що ви майбутня еліта Збройних сил України", – наголосив Олександр Сирський.

Серед сотні першокурсників – Віталій Габіцький. Хлопець добровольцем пішов на фронт за контрактом ще 2016 року боронити територіальну цілісність та суверенітет України. Чотири роки прослужив на передовій у різних куточках Луганської та Донецької областях. Воював у складі 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади в артилерійській розвідці. Командир бригади, в якій він служив, полковник Василь Зубанич був присутній на церемонії. Хлопець зізнається, саме командир став прикладом для нього. Нині розповідає, чого хоче від навчання.

"Збільшення досвіду, але це вже буде технічна частина, – каже Віталій. – Знаєте, зустрітися з ворогом – це одне. А те, що пишуть у книжках, – інше. Тож хочу свій досвід передати курсантам, котрі не були на війні".

Другий рік поспіль на бойові спеціальності вступає рекордна кількість дівчат. Лілія Обиход – одна з тих, хто вчитиметься піхотній справі. У розмові з журналісткою зізнається, що з дитинства захоплювалася військом. А після закінчення школи, не роздумуючи, понесла документи в Академію.

"Маю віру в світле майбутнє нашої країни, переконана, що ми зможемо побудувати його, – говорить Лілія Обиход. – Річ у тім, що нині точиться багато розмов про те, що нам потрібно рівнятися на інші країни. Так, треба брати з них приклад, але будувати своє, те, чого прагнемо ми. Хочу стати гідним офіцером, щоб навчати інших. Передавати досвід, який отримаю від наших викладачів. Хочу, щоб служба в Збройних силах стала престижною".

Під час урочистостей високі гості вручили державні нагороди, відзнаки, грамоти й подяки офіцерам та працівникам Академії. Опісля начальник Академії, генерал-лейтенант Павло Ткачук вручив першокурсникам символічні ключ до знань та залікову книжку.

"Цьогорічний набір знаковий для нас. Серед вступників є учасники бойових дій, але й переважають ліцеїсти та школярі, тобто молодь, яка не має ні бойового досвіду, ні проходження служби в армії. Втім, як показує досвід, з них виростають справжні патріоти, командири – лідери, котрі засвідчують свою відданість", – підсумував прес-офіцер Національної академії Сухопутних військ Антон Миронович.

По завершенні вітального дійства курсанти виконали гімн Академії та оновлений марш українського війська "Зродились ми великої години".