Науковець розповів, чи справді у Франка був сифіліс

Сучасні фахівці не підтверджують, що у письменника та журналіста Івана Франка був сифіліс.

Про це розповів літературознавець, директор Дому Франка Богдан Тихолоз у документальному фільмі Вахтанга Кіпіані про Івана Франка, який презентували сьогодні, 31 серпня.

"Така чутка ширилась ще за Франкового життя і навіть такий діагноз йому ставили, тому що тогочасна медицина не розуміла природу його хвороби. І сифіліс це була хвороба віку", - зазначив Богдан Тихолоз.

Він наголосив, що Іван Франко справді передчасно пішов з життя.

"Франко хворів на спадковий ревматоїдний поліартрит. Сучасні дослідники встановили ретроспективно причину його смерті і кажуть, що це системне захворювання вражало не тільки суглоби, а й серцево-судинну систему, у нього була водянка, йому було тяжко дихати. Домисли про цю соромну хворобу ширилися і після його смерті, але вони не підтверджуються фахівцями медиками", - наголосив він.

Також він спростував чутки про чисельні любовні походеньки письменника. "Франко не був ловеласом у вульгарному сенсі цього слова. Він надихався жінками і революційним було те, що він дуже вільно з ними спілкувався. Наприклад, він міг поїхати до своєї коліжанки, вчительки Юлії Шнайдер і відвідати її в Бібрці. І коли молодий неодружений чоловік приїжджає до молодої неодруженої жінки – це шокувало", - зазначив франкознавець.