На Закарпатті річка несе сміття до Європи

На Закарпатті річка заповнена сміттям.

Про це розповіли в репортажі "DW Українською", передає "Еспресо.Захід".

В повідомленні зазначено, що в річку Боржава на Закарпатті місцеві жителі скидають сміття. У річці знаходяться тонни пластикових пляшок, старе взуття та інше сміття, яке створює пробки у водоймі. В одному з таких заторів журналісти побачили навіть холодильник.

Проблема зі сміттям в річці існує давно і на неї звертали увагу лідери деяких країн Європи. Річ у тім, що Боржава це притока річки Тіса, яка бере початок в Карпатах і протікає в Румунію і Угорщину. Тому, щорічно під час повеней, Річка забирає за кордон велику кількість українського сміття.

Екоактивіст Віктор Бучинський вважає, що основна проблема криється в селах, у яких немає централізованого вивезення сміття.

"Проблема знаходиться вище, Олшанський, Виноградоський район і відповідно, вся інша гірська місцевість" - сказав Віктор Бучинський. Після повені у 2020 році, президент Угорщини звернувся до лідерів України та Румунії з проханням розв'язати питання забруднення річки. Він зазначив, що угорська техніка не в змозі справлятися з українським сміттям і назвав ситуацію із забрудненням річки критичною, що не підходить під європейські стандарти.

У зв'язку з цим, під тиском ЄС, президент України Володимир Зеленський звернув увагу на цю проблему і доручив органам місцевої влади її вирішити.

Голови місцевих сіл кажуть, що востаннє річку очищали в 2012 році і відтоді про проблему не згадували.