Замість дистанційного навчання у школах Калуша продовжать канікули

Оскільки Калуш віднесли до "червоної" зони епіднебезпеки, з 1 вересня школи міста не запрацюють

У місті Калуш на Івано-Франківщині, яке, відповідно до рішення уряду, від 31 серпня віднесли до "червоної" зони епіднебезпеки, вирішили на два тижні продовжити канікули у школах, – повідомляє видання "Вікна".

Таке рішення ухвалили, щоб не починати новий навчальний рік у дистанційному режимі. Школярі відпочиватимуть частково за рахунок зимових канікул. А далі, сподіваються в місті, ситуація поліпшиться і діти зможуть піти до школи. Про це сьогодні міський голова Ігор Матвійчик розповів обуреним калушанам, які прийшли під міську раду висловити незгоду й обурення тим, що Калуш із 31 серпня буде в червоній карантинній зоні.

До слова, оскільки поділ на зони відбувається на рівні міст обласного значення і районів, а не на рівні об’єднаних територіальних громад, то в селах Калуського району, які увійшли до складу Калуської ОТГ, з 31 серпня діятиме помаранчева карантинна зона. Тож там діти  1 вересня підуть до школи.

Як роз’яснив Ігор Матвійчик, місцева влада вже три місяці не має повноважень посилювати чи послаблювати карантинні обмеження: тепер рішення ухвалюють на рівні Києва. Не дотримуватися карантинних обмежень у місті не можуть, оскільки за це передбачено штрафи та кримінальну відповідальність.

Тому з 31 серпня щонайменше на два тижні в Калуші не працюватиме громадський транспорт, кав’ярні, ресторани торгово-розважальні центри й заклади освіти. Ринків не закриватимуть. Оскільки у постанові також не згадано про перукарні, салони краси, стоматкабінети, магазини тощо, то вони, найімовірніше, також працюватимуть.

Щодо громадського транспорту, то в Калуші він курсуватиме в режимі спецперевезень: рейси будуть вранці (з 06.30 до 10.00) та ввечері (з 16.00 до 19.00), щоб люди могли дістатися на роботу і з роботи.

Також міський голова запевнив, що буде скликано позачергову сесію Калуської міської ради, на якій планують затвердити текст звернення до уряду щодо перегляду рішення про включення Калуша до червоної карантинної зони.

Водночас, за словами головного лікаря Калуської ЦРЛ Івана Красійчука, ситуація з коронавірусом у місті доволі складна. Зокрема, у центральній районній лікарні розгорнуто 135 ліжок, а станом на 12.00 28 червня там лікуються 120 пацієнтів. Шестеро хворих – у реанімації. Вчора померли двоє людей, перед тим – ще двоє. Загалом показник захворюваності за останні два тижні у Калуші – 97 випадків на 100 тисяч населення (допустима межа – 40 випадків).