Місто парків, фонтанів та затишку: Тернопіль святкує 480-ліття

28 серпня Тернопіль відзначає День міста

День міста Тернопіль відзначає 28 серпня, у свято Успіння Пресвятої Богородиці. Цьогоріч Тернополю виповнилося 480 років. Попри карантин, у місті заплановані урочисті заходи, передає "Еспресо.Захід".

У рамках святкування, зокрема, о 10 год. розпочалась урочиста літургія. Люди прийшли на святкову службу у вишиванках та масках. У місті також заплановані показове дійство із веслування на байдарках, театралізоване мінідійство "Тернопіль крізь віки", фестиваль повітряних куль, виступи різноманітних гуртів, майстер-класи для дітей, лазер-шоу тощо.

Міський голова Тернополя Сергій Надал привітав своє місто зі святом. "Люблю Тернопіль… Це місто зустрічей, друзів, рідних та близьких… Це місто парків, фонтанів, бульварів і затишку. Місце духовної сили, традицій, глибокої культури. Поваги до мудрості старших та енергії молодих. Це місто Героїв, які нас захищають! Це файне місто тернополян, які кожного дня своєю працею роблять кращим Тернопіль й Україну. Тернопіль – це велика сім’я. Тут лунає дитячий сміх. Тут ми працюємо. Сюди завжди повертаємося", – йдеться у вітанні мера Тернополя.

Зазначимо, назва міста походить від прізвища власника-засновника Яна Амора Тарновського. До 1944 року місто називалося Тарнопіль. Існує також версія про те, що неподалік від міста росло тернове поле й тому так назвали це місто.

У 1540 році польський король Сигізмунд I видав грамоту краківському каштеляну Яну Амору Тарновському на заснування міста та володіння землею навколо нього.

Додамо, Тернопіль станом на зараз входить до "помаранчевої" епідзони. На ранок 28 серпня в Тернопільській області лабораторно підтверджено 5474 випадки інфікування COVID-19.