У келіях костелу св. Казимира у Львові відкриють Музей Митрополита Андрея Шептицького

29 серпня, о 12.00 відбудеться відкриття знакового музею для Львова — Музею Митрополита Андрея. Музей облаштували в колишніх келіях костелу св. Казимира (вул. Кривоноса, 1).

Про це повідомляє пресслужба ЛМР.

Відкриття розпочнеться у храмі Блаженного священномученика Климентія зі слова Митрополита Львівського УГКЦ Високопреосвященного Владики Ігоря.

За інформацією управління охорони історичного середовища, ремонтно-реставраційні роботи колишніх монастирських приміщень здійснювалися в частині першого поверху. Проектом було передбачено відтворення планувальної структури приміщень келій, реставрацію стін, склепінь, стель, відновлення (заміну за історичним зразком) вікон та дверей приміщень, реставрацію білокам'яних обрамувань прорізів вікон та дверей, фрагментів кам’яного мурування стін та відновлення підлог. Вартість будівельних робіт у колишніх келіях, які облаштовують під музей, становить 4,8 млн грн.

"Приміщення, у яких проводився ремонт, були дуже занедбані: стіни були облуплені, підлоги не було. Вони експлуатувалися в радянські часи вкрай невдало — тут була жіноча тюрма. Пізніше їх передали Університету внутрішніх справ, який зробив там косметичний ремонт. Тому ми обстежили всі стіни, подивились, що збереглося, і приступили до відновлення стін, склепінь, підлог.

Під час проведення ремонту було відновлено стіни, склепіння, підлоги, також санвузли. Вікна замінені на дерев’яний склопакет. Тобто проведені такі роботи, щоб музей міг розпочати своє функціонування. Найскладнішою була реставрація каменю. Тут є кам’яні вставки в стінах, які стануть окрасою музею ", — розповіла Лілія Онищенко, начальниця управління охорони історичного середовища ЛМР.

Другий проект, який управління реалізувало на вул. Кривоноса, 1, — це реставрація храму св. Климентія Шептицького. "Це будівля раннього бароко. Тут також колись була тюрма, тому фасади і дахи були у дуже занедбаному стані. В минулі роки ми повністю замінили покриття даху і провели реставрацію його конструкцій. Цього року проводимо реставрацію фасадів", — додала посадовець. За її словами, на реставрацію фасадів храму у міському бюджеті передбачено майже 4 млн грн.

Опісля урочистостей гості події зможуть оглянути унікальну експозицію, де будуть представлені особисті речі праведного Митрополита Андрея. Втім, директор нововідкритого Музею о. Севастіян підкреслює, що повністю експозицію розмістити на першому поверсі не вдасться. Верхні поверхи колишніх монастирських келій наразі займає університет МВС. "Не всі речі будуть виставлені Митрополита Андрея. Тому що цієї площі на першому поверсі замало є. Ми зверталися і до Львівської міської ради, і до Львівської обласної адміністрації, щоб нам передали цілий церковний будинок. Адже є Закон, виданий ще Президентом Кучмою про те, що сакральні споруди повернути Церкві. А їх тут, на вулиці Кривоноса, повернули поліції, Церкві не повернули", — о. Севастіян.