На спомин про Іловайськ: у центрі Львова виставили світлини подій 2014 року

Десятки фотографій представлені на центральній площі міста біля пам’ятника Тарасові Шевченку. Фіксували моменти Саша Глядєлов, Макс Дондюк, Макс Левін та Маркіян Лисейко, котрі були свідками подій в Іловайську

Про це повідомляє "Еспресо.Захід".

Упродовж серпня 2014 року тривали пекельні бої за Іловайськ, що на Донеччині. За офіційними даними, тоді у боях полягло понад триста захисників, а чимало військових пройшли полон бойовиків.

Нині на центральній площі міста про події крізь об’єктив розповідають фотографи-очевидці. Саша Глядєлов, Макс Донюк, Макс Левін та Маркіян Лисейко – автори світлин, що демонструють життя захисників на війні. Хлопці  тривалий час жили з військовими і фіксували все, що відбувалося навколо.

"Ми думали,  що познімаємо і виїдемо разом з пораненими хлопцями, – розповів у коментарі журналістці "Еспресо.Захід" фотограф Маркіян Лисейко. – Втім, сталося так, що вибратися не вдалося, тож ми прожили з військовими тривалий час. Мене цікавило документальне фіксування подій, бо на той час не було людей, котрі б фотографували проведення боїв чи пересування техніки, до прикладу. Ми познайомилися з добровольцями, жили з ними, їли, ходили в бої. Тому вдалося зазняти чимало цікавих "живих" фотокарток".

Життя солдатів, бойова техніка, поранення, побут – те, що влучно зображається на світлинах. Маркіян Лисейко із захопленням розповідає львів’янам про зроблену роботу. Світлини супроводжуються символом Іловайська – соняхами, також показані снаряди, якими обстрілювалися наші війська.

У пам’ятний тиждень десятки львів’ян прийшли, аби на власні очі побачити, що пережили хлопці на Сході.

"Я хотіла побачити реальну війну, а не те, що нам показують по телевізору, – розповідає львів’янка пані Галина. – Побачити очі людей, котрі захищають нас, котрі вірять в ідею і нашу  незалежність.  Котрі захищають нашу територію та відвойовують її".

Згадати про хлопців прийшов і пан Зеновій.

"Мені цікаво подивитися, як хлопці воюють. Мені здається, потрібно пам’ятати хлопців, котрі загинули. Стільки крові було пролито в Іловайську. Подивіться на ці світлини, там щось страшне творилося. Дуже вдалі зафіксовані моменти, показане реальне життя хлопців на війні", – ділиться враженнями пан Зеновій.

Оглядає світлини на інвалідному візку й Михайло Єднак. Хлопець був активним учасником Революції Гідності. Довго роздумував, та після Дебальцевого пішов добровольцем на передову. З 2015 року воював у складі 128 бригади. Воював на Донеччині, пройшов на Сході дві ротації.  Мінно-вибухове поранення на фронті посадило хлопця на інвалідний візок. Тому нині він намагається хоча б якось підтримувати побратимів.

"Сумую я за Сходом, – ділиться переживаннями Михайло. – Хоч я не можу взяти участь у подіях, але переживаю за своїх побратимів. Вони досі там воюють за нашу землю. Я спілкуюсь з ними часто. Тут в тилу на таких подіях хочу нагадати українцям, що війна триває. Люди почали забувати, а на Сході продовжуються бої".

Виставка проходить у Львові другий рік поспіль. Окрім Львова, організатори вже проводили виставку у різних містах України. Зокрема, відвідали Київ, Тернопіль, Харків, Суми та Івано-Франківськ.

Нагадаємо, вшановувати трагічні події у Львові почали ще минулого тижня. Зокрема, у Львівському парку культури та відпочинку імені Богдана Хмельницького у пам’ять про захисників розмістили символ Іловайської трагедії – прострелений сонях. Із соняшниковими полями асоціюється трагедія в Іловайську. Інсталяція містить хроніку боїв, згадки родин загиблих, спогади очевидців та перелік підрозділів, що брали участь у подіях.

Христина Парубій. Фото Христини Парубій