Сьогодні оберуть переможця Міжнародної премії ім. Івана Франка

Урочиста церемонія нагородження відбудеться завтра у Дрогобичі

Вчора і сьогодні за підтримки МФ "Відродження" Міжнародне журі у кількості  12 осіб таємним голосуванням обирає серед трьох номінантів цьогорічного лауреата Міжнародної премії ім. Івана Франка 2020 року. Урочисте нагородження переможця традиційно відбудеться завтра у день народження Івана Франка – 27 серпня – у Дрогобичі, йдеться на сайті ініціатора події - Міжнародного фонду Івана Франка.

На перемогу цього року претендують доктор історичних наук, професор кафедри історії України Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка Ігор Сердюк (Україна) з монографією "Маленький дорослий: Дитина й дитинство в Гетьманщині ХVІІІ ст.", директор Інституту Івана Франка НАН України Євген Нахлік (Україна) з монографією "Віражі Франкового духу: Світогляд. Ідеологія. Література» та професорка історії Стетсонського університету Мейгіл К. Фаулер (США) з монографією «Beau Monde on Empire’s Edge: State and Stage in Soviet Ukraine» («Бомонд на краю імперії: держава та сцена в радянській Україні»).

Ці три монументальні дослідження серед дев'ятнадцяти поданих дещо раніше відібрала Рада експертів (куди увійшло  38 науковців з Австрії, Італії, Канади, Німеччини, Польщі, Словаччини, України та Чехії ). Переможець отримає диплом, медаль та грошову винагороду, розмір якої щороку визначає Правління Благодійної організації "Міжнародний Фонд Івана Франка"

"Міжнародний Фонд Івана Франка", як і Міжнародну премію ім. Івана Франка у 2015 році заснував його онук – Роланд Франко. Уродженець Львова, що навчався у Києві і працював у Великобританії,  Роланд Франко  спочатку створив Міжнародний фонд Івана Франка (щоби поширювати  позитивну інформацію про Україну у світі, а також просувати та популяризувати  науковий і творчий доробок свого діда).  А далі -- премію, що взяла за зразок Нобелівську. Справа в тому, що у 1916 році Івана Франка подавали на здобуття цієї почесної нагороди,  однак письменник відійшов у засвіти. Відтак, ця премія в перегуках із Нобелем насамперед покликана віддати шану Іванові Франкові і спрямована на гуманітаристику.

Лауреатами Міжнародної премії ім. Івана Франка за час її існування ставали: у 2016 році – Любомир Гузар, верховний архієпископ-емерит Української Греко-Католицької церкви, кардинал Католицької церкви; у 2017 році – професор Віденського університету, президент Міжнародної асоціації україністів Міхаель Мозер та академік, почесний професор Львівського національного університету ім. І. Франка Олег Шаблій; у 2018 році – професорка Українського католицького університету (Львів) та Українського вільного університету (Мюнхен) Ярослава Мельник і доцент кафедри Східноєвропейської історії Гельсінського університету Йоганнес Ремі; у 2019 році - докторка філології Міланського університету Марія Грація Бартоліні (Італія).