Художник Олег Денисенко розклав "Крила" у "Зеленій канапі"

У популярній львівській галереї віднині нова експозиція

Проект "Крила" українського майстра графіки та скульптури, співзасновника Міжнародної трієнале малих форм "Іntaglіo" та Всеукраїнської бієнале левкасу Олега Денисенка від сьогодні експонується у галереї "Зелена канапа".

Як зізнався Олег Денисенко "Еспресо.Захід", тему крил і польотів він розвиває від початку 90-х, бо це найцікавіша тема персонально для нього. І мова навіть не про знахідки техніки, яка цей політ може забезпечити, а про духовні спроможності людини.

"Мені дуже імпонує легенда про часи, коли земля була значно молодшою, ніж зараз, а люди вміли спілкуватися з небесами. Так звані – Літаючі Люди, – розповідає Олег Денисенко. – Ніхто не знає, що з ними трапилося, куди вони зникли. Але їхні нащадки усе одно є – ті, хто здатні на ментальні польоти. Чи я до них належу? Можливо. Бо хоч і не маю фізичних крил, та літати вмію. Коли беру до рук аркуш паперу і олівець, то вже наче на злітній смузі. А процес творчості закидає мене не просто у Всесвіт, а інші світи".

У "Зеленій канапі" художник представив роботи, виконані за останніх півтора року. Вони дещо відрізняються від того, що Олег Денисенко показував раніше, можливо, більш вільні, вінтажні, ренесансні. Хоча періоди ренесансу та готики, а також художники Дюрер, Брейгель, Кранг, інші, цікавили Олега Денисенка ще з юності, переконуючи його, що  естетика того часу дає неймовірно великий простір для фантазії, оригінальних композицій, підказує цікаві пластичні ходи. Такі, які в сучасності не знайдеш. Знаходячи певний контур, образ, заповнюючи аркуш настільки, щоб там достатньо залишалося повітря, але щоб водночас він був довершеним, Олег Денисенко  творить героїв і світи, які інтригують як персонажами, так і внутрішніми станами. І робить це бездоганно.

"Роботи цього художника зачіпають наші архетипи, – розмовляємо з мистецьким очільником "Зеленої канапи" Олесею Домарадзькою, – викликають дуже теплі асоціації та відчуття, пов'язані зі спогадами, дають якусь світлу надію. Вони просто не можуть не подобатися навіть тим, хто не закоханий у класику. Бо виконані червоним кольором на штучно зістареному папері, вони не тільки  розкішні внутрішньо, а ще й високомайстерні".

До речі, це друга персональна виставка Олега Денисенка саме в цій галереї. На найвищих рівнях вміло синтезуючи зміст і техніку виконання,  художник є сьогодні володарем кількох десятків престижних міжнародних відзнак.

Ярина Коваль

Фото – архів "Зеленої канапи"