Юрій КОВАЛЬ: "І в нас має бути Україна понад усе"

Коли ця думка запанує в серці кожного українця, то й Україна буде вічною, і права людини в ній завжди будуть належно пошановані

Про це в ексклюзивному коментарі з нагоди Дня Незалежності для "Еспресо.Захід" заявив Юрій Коваль – письменник, головний редактор щомісячного літературно-мистецького і громадсько-політичного часопису "Дзвін".

"Україна відродилася із небуття завдяки Слову – слову письменницькому, яке плекало і виношувало ідею нашої незалежності упродовж сторіч, слову істориків і дослідників, які надавали вимріяній ідеї матеріальних вимірів, тобто плоті і крові, і також завдяки слову політиків і борців, які підняли народ на боротьбу й привели його до перемоги. Щоправда, не остаточної, ще, на жаль, проміжної. Бо хоч на політичній карті світу і з’явилася держава Україна, але це не та Україна, про яку з покоління в покоління мріяли мислячі люди, за яку йшли в радянські, польські та німецькі концтабори незламні патріоти. Україна сьогодні – це досконала форма, яку маємо виповнити справді українським змістом. Виповнити всупереч як зовнішнім, інколи навіть смертельним нашим ворогам, так і внутрішнім, які останнім часом почуваються в нашій державі надто розкуто і привільно. Ні-ні, вони теж люблять Україну, але без нас, без українців, без нашої мови, культури та історії. Тому не заспокоюймося на звершеному. Боротьба триває. Навіть таке нібито безневинне гасло, яке часто звучить по українському радіо – "права людини понад усе" – сповнене прихованих небезпек і підступу. Це ж як "понад усе"? Понад патріотизм, понад батьківщину, понад народ? А де ж згадка про обов’язки людини, чимало з яких є святими? І саме ті обов’язки мають бути понад усе. Недарма ж німці розпочинають свій гімн "Deutschland, Deutschland über alles" – "Німеччина, Німеччина понад усе". І в нас має бути Україна понад усе. І коли ця думка запанує в серці кожного українця, то й Україна буде вічною, і права людини в ній завжди будуть належно пошановані".

Нагадаємо, 24 серпня, у День Незалежності на "Еспресо" триває проєкт "Україна – це ми! ", метою якого є допомогти українцям краще пізнати самих себе. В рамках телемарафону йтиметься про українців, про ті риси, явища, людей та події, які можна назвати об’єднавчими.