Еспресо. Захід

Ярослав ГРИЦАК: Українцями є всі, хто відчуває стосовно України свій обов’язок

24 серпня, 2020 понедiлок
15:10

В Україні нині треба дискутувати не про ідентичності, а про інституції, які могли би зробити державу сильною

Таку думку в ексклюзивному коментарі "Еспресо.Захід" висловив історик, професор Українського католицького університету Ярослав Грицак.

Якою є Україна і українці

Україна другосортна, слабка, достатньо бідна країна, яка має всі підстави бути сильною, перебувати у вищій лізі і бути суб’єктом, а не об’єктом в історії. І це найбільший виклик для нас – як вийти з одного стану і перейти в інший. Україна мала в 1991 році і зараз має всі можливості бути не тим, ким є тепер, а успішною країною. На жаль, цього не відбувається, і вважаю, що це головне питання, яке ми мусимо собі ставити.

Успішними є країни, які включають людей, а не виключають. Тобто ті, які можуть найбільше населення залучити до себе, а не ті, які, умовно кажучи, висувають умови: хто є правильним, а хто ні. Тобто має бути принцип максимальної інклюзивності, а не ексклюзивності. Тому вважаю, що нема сенсу обговорювати, хто такі українці – в смислі курносі, блондини, чорношкірі, білошкірі, російськомовні, україномовні, яке в них має бути правильне прізвище чи орієнтація. Українцями є всі ті, хто відчуває себе в Україні, хто відчуває стосовно неї свій обов’язок.

Нація українців – це не про фізичні характеристики. Нація – це про те, що є в голові і в серці жителів. От якщо Україна для них дорога, а крім того, в них є переконання, що вона має зайняти те місце на карті світу, на яке заслуговує, тоді я не бачу, чому хто-небудь з цих людей не має включатися в категорію українців за будь-яким фізичним чи іншим принципом.

Наскільки міцна українська ідентичність

Ідентичність – це трохи як вогонь. Вона розгорається або згасає. Немає постійної ідентичності. Вона найбільше піднімається в часи кризи. Чим більша криза – тим сильніша ідентичність. І в цьому сенсі найбільша українська ідентичність була у 2014-2015 роках, коли існувала реально велика загроза, коли відчуття було, що війна може прийти в твій дім. Нині цієї загрози немає – принаймні, вона настільки гостро не відчувається. І через те для багатьох українців питання ідентичності так гостро не стоїть.

Вважаю, що головне на порядку денному в Україні – це питання не про ідентичності. На мою думку, українська ідентичність є достатньо сформована. Принаймні, вона не гірша за якістю, ніж британська, німецька чи польська. Наше враження, що українська ідентичність поступається їм, побудоване тільки на тому, що ми не знаємо історії цих країн. Якби ми поїхали в Німеччину, Ізраїль чи Польщу, то побачили б, які там гострі дискусії, яка там часом буває гостра мова ненависті однієї групи проти іншої.

Тобто моя думка полягає в тому, що питання ідентичності цікаве і доречне, але воно не є на першому місці. Ми маємо дискутувати не про ідентичності, а про інституції. Як збудувати державні інституції, які могли би зробити Україну політично й економічно спроможною державою, ввести Україну в першу лігу. Бо, на жаль, ситуація така, що ми маємо всі підстави бути в першій лізі, але поволі спускаємося в лігу третю. Це треба припинити. І для мене з цієї точки зору найбільш важливою зараз є дискусія, як сформувати незалежну судову систему, а не те, хто є українцем.

Як жити українцям з різною історичною пам’яттю

Головна різниця між українською і російською історичною пам’яттю – це те, що в Росії одна-єдина історична пам’ять, і вона надається зверху. В Україні ж існує кілька різних пам’ятей. Досить проїхатись Бєлгородською областю і Харківською областю, щоб це зрозуміти. У Бєлгородській ви побачите пам’ятники тільки одного типу, а як приїдете до Харкова, то там стільки різних пам’ятників – від націоналістів до Другої світової війни.

Україна настільки різноманітна, що тут важко встановити одну модель пам’яті. І вважаю, що це перевага. З одного боку, це, звичайно, важко, а з іншого – це дає нам демократію bydefolt (за замовчуванням. – Ред.). У нас неможливий варіант Лукашенко чи Путін.

Але насправді в нас, попри розбіжності, формуються острівки консенсусу. І вони доволі міцні. Такими острівками є те, що українці в більшості своїй вважають, що Київська Русь була українською державою і що київські князі були українськими князями. Другий дуже важливий консенсус щодо козацтва як центрального моменту української історії. І тут Хмельницький завше виходить на перше місце, не залежно від того, чи це схід, захід, північ чи південь України.

Третій і, як на мене, найбільш важливий консенсус – це те, що українці вважають Сталіна злочинцем. На відміну від росіян, вони не приписують йому якихось великих історичних заслуг – мовляв, підняв країну з колін, прийняв "країну плуга" і зробив з неї "країну ракет". В Україні цього немає – українці чітко знають, що Сталін був катом. І через те найбільший консенсус останніх 10-15 років – це єдність думки щодо Голодомору. Українці в усіх регіонах вважають, що Голодомор був, що він був спланований з Москви і безпосереднім винуватцем був Сталін і, що найбільш важливо, що Голодомор був геноцидом.

Де в нас немає згоди і, думаю, довго не буде, – це щодо Другої світової війни. В нас є дві її версії – Велика вітчизняна проти Другої світової. Це відображає реальну ситуацію, що була під час війни в Україні, яка була поділена. І, очевидно, герої для одного регіону не можуть бути героями для іншого. Але, вважаю, ми будемо про це ще довго дискутувати, мабуть, дуже довго. Не знаю, чи завше, але думаю, що з цими дискусіями можна жити. Ці дискусії часом неприємні, часом гострі, але вони не смертельні.

Для мене важливо, щоб ці дискусії ми вели в країні багатій і достатньо сильній, в країні добробуту, а не в тому стані, який у нас зараз є. Бо якщо ми ведемо таку дискусію в нинішньому стані, то очевидно, вона може нести певну загрозу для нашої держави. Якби ми були в іншому стані, то цієї загрози не було б. Подивіться на сусідню Польщу. Вона в останні роки просто потопає в мові ненависті між двома різними групами поляків. І їхня точка відліку – не війна чи якісь інші періоди історії, це 1989 рік, як Польща вийшла з комунізму. Поляки дискутують, але це не заважає їм бути однією з найбільших держав – політичних лідерів у цьому регіоні й економічною потугою. Тобто я дуже бажав би для України такого самого стану.

Нагадаємо, 24 серпня, в День Незалежності на "Еспресо" триває проект "Україна – це ми!", метою якого є допомогти українцям краще пізнати самих себе. В рамках телемарафону йтиметься про українців, про ті риси, явища, людей та події, які можна назвати об’єднавчими.

Теги:
Читайте також:
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.42
    Купівля 39.42
    Продаж 39.9
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.92
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
22:53
У п'ятницю Львів попрощається із захисником Назарієм Марочканичем
У п'ятницю Львів попрощається із захисником Назарієм Марочканичем
22:49
П'яний кур'єр без прав скоїв ДТП у центрі Львова
П'яний кур'єр без прав скоїв ДТП у центрі Львова
22:27
У Львові відкрили бібліотеку із фотостудією та майстернею для шиття
У Львові відкрили нову бібліотеку із фотостудією та майстернею для шиття
22:20
дерев'яна скульптура Ангела XVIII ст. у Франківську
Ймовірний автор – Пінзель: у Франківську відреставрували скульптуру XVIII століття
22:13
Оновлено
маршрутка
У Львові маршрутка збила дитину: подробиці
22:00
Львівщина офіційно стала побратимом штату Каліфорнія
Львівщина офіційно стала побратимом штату Каліфорнія
21:47
Студенти Прикарпатського університету обіймами зібрали 20 тис. грн для ЗСУ
Студенти Прикарпатського університету обіймами зібрали 20 тис. грн для ЗСУ
21:28
На Львівщині судитимуть мешканця, який незаконно зайняв захисну смугу водосховища
На Прикарпатті дев’ятьом громадянам повідомлено про підозру через співпрацю з окупантами
21:07
У Львові на просп. Чорновола демонтують кількаметрову радянську мозаїку
20:48
На Волині продали державний ремонтно-механічний завод за 30,5 млн грн. Хто придбав
20:20
Оновили зливові мережі: у Чернівцях більше не підтоплюватиме вокзал
20:02
У Луцьку хлопця вдарило струмом на даху залізничного вагона
У Луцьку хлопця вдарило струмом на даху залізничного вагона: що відомо
19:43
сміття
Засмітили землю побутовими відходами: на Тернопільщині підприємство сплатило штраф у 450 тис. грн
19:25
Ґрати на всіх дверях: на Закарпатті громада ПЦУ повернула храм після 5 років боротьби з УПЦ МП
19:07
У Львові за 500 тис. грн зроблять нову доріжку у Шевченківському гаю
18:49
зарплата
На Львівщині податківці викрили два великі санаторії, які платили зарплати у конвертах
18:33
БК "Самбір" став віцечемпіоном Вищої ліги України з баскетболу
18:16
Івано-Франківськтеплокомуненерго
АМКУ розпочав розслідування щодо Івано-Франківськтеплокомуненерго, яке не дозволяє відключатись боржникам 
18:02
Сотня учасників: у Львові відбувся перший чемпіонат з робототехніки серед школярів
17:47
о.Севастіян Дмитрух
У Львові показали старовинні галицькі плащаниці та ковані хрести Олега Боньковського 
17:33
згорілий автомобіль
На Тернопільщині чоловік згорів у власному автомобілі
17:19
суд, прокуратура, вирок
Невчасно подала декларацію: суд оштрафував депутатку Львівської обласної ради
17:10
Огляд
Сонце
Погода Львів: прогноз синоптиків на сьогодні 25 квітня, завтра, тиждень
17:04
На Закарпатті затримали шістьох чоловіків на спробі переплисти Тису
16:48
новини Волині
На Волині жительку Луганщини засудили до 15 років за держзраду
16:32
Прикордонники викрили "бізнесмена", який за 8 тис. євро організував ухилянтам трансфер у країни ЄС
Прикордонники викрили "бізнесмена", який за 8 тис. євро організував ухилянтам трансфер у країни ЄС
16:26
обшук на шахті
На Львівщині викрили керівників шахти, яким підлеглі будували і ремонтували дачі
16:17
Двоє мешканців Донеччини у Львові організували збут наркотиків поштою
16:06
нелегальний гральний бізнес
Організували нелегальні гральні заклади: на Закарпатті судитимуть 5 мешканців
15:53
Львів цитадель
У Львові на Цитаделі планують зрізати 191 дерево
15:51
Оновлено
Львів, архтектура та скульптура
Куди піти у Львові із 22 по 28 квітня: "Атомна русалка", Stabat Mater та Вечір прем’єр 3.0
15:48
Правоохоронці проводять обшуки у мерії Мукачева,
Правоохоронці проводять обшуки у мерії Мукачева, - депутат Глагола
15:40
суд, гроші, штраф
Обікрав людей на понад 107 тис. грн: на Стрийщині до 10 років засудили шахрая
15:30
Ексклюзив
В Україні вийшла унікальна повість, яку написали 36 авторів
15:08
український безпілотник Punisher
Мукачівська міська рада виділила 12,4 млн грн на безпілотники для ЗСУ
14:52
новини Хмельниччини
На Хмельниччині затримали браконьєрів, які незаконно виловлювали рибу в притоці Дністра
14:39
новини Рівного
У центрі Рівного до Великодня встановлять Писанковий сад
14:22
Юрій Набит
Без батька залишилося двоє дітей: біля Роботиного загинув воїн зі Львівщини
14:08
новини Рівненщини
На Рівненщину приїхали ще 33 людини з Донецької області
13:55
Жительку Каховки підозрюють у пособництві окупантам
Жительку Каховки підозрюють у пособництві окупантам: схиляла жителів до отримання російських паспортів
Більше новин