Софія ЧЕЛЯК: "Ці дні – командна робота на благо країни"

Ми вирішили присвятити себе популяризації читання і літератури

Про це в ексклюзивному коментарі з нагоди Дня Незалежності для "Еспресо.Захід" розповіла Софія Челяк, програмна директорка Bookforum, культурна менеджерка, перекладачка.

Фото: Валентин Кузан

"У моєму житті так склалося, що останніх майже п’ять років День Незалежності – це точка неповернення в підготовці до Форуму. Треба багато зробити і якщо є можливість мати вихідний, то це дуже добре. Але, як правило, я і вся команда працюємо у неробочий час, щоб фестиваль відбувся. Колись дуже хвилювалася, але тепер розумію, що ці дні – командна робота на благо країни. У якийсь момент ми вирішили присвятити себе популяризації читання і літератури. І це все з фокусом саме на українське. Наша робота є великим індикатором українськості. Є підтримкою видавництв, які поділяють такі цінності.

Також ми привозимо найкращі світові розуми. Це працює на культурну дипломатію, адже ті люди повертаються до своїх домівок у великому захопленні Україною. Вони знайомляться з нашими авторами. Це допомагає ставати більш видимими. Ось таким є для мене День Незалежності. На жаль, не можу святкувати його з родиною, яка живе в Івано-Франківську. Але працюю з думками, що присвячую роботу і їм", – сказала Софія Челяк.

Нагадаємо, 24 серпня, у День Незалежності на "Еспресо" триває проєкт "Україна – це ми!", метою якого є допомогти українцям краще пізнати самих себе. В рамках телемарафону йтиметься про українців, про ті риси, явища, людей та події, які можна назвати об’єднавчими.