"Міф Роду": в День Незалежності у Львові представили першу частину української опери

Унікальне дійство присвячене Герою України Василю Сліпаку й усім захисникам. Оперу представили 24 серпня у відеоформаті

Про це повідомляє "Еспресо.Захід"

Нині, в День Незалежності, українські митці презентують пісенно-візуальне дійство "Міф Роду", в якому поєднаються ритуальні пісні, відеоарт і футурофолкові костюми. Сюжет переплетений із сучасними подіями Революції Гідності та війни на сході України. Авторкою ідеї є режисерка та співачка Уляна Горбачевська.

"Наша опера на багатьох рівнях свідчить, що ми з автентичною глибокою пісенною традицією, в нас є композиторська й імпровізаційна школи. Крім того, маємо крутий меседж в опері: понад тисячу років у цьому містичному полі боронимо не лише себе, а всю європейську цивілізацію від навали, яка іде зі Сходу. І це відбувається в цю секунду, міф ожив. Ми живемо в міфі зараз. Я писала оперу як спомин про Україну. І поки я в собі це ідеологічно придумала, поки творила це лібретто, сталося так, що степ перестав бути історичним спогадом про козаччину – з’явилися новітні герої, як-от Василь Сліпак. Для європейців – це крутий меседж: ми далі в боротьбі й відвойовуємо свій ідеальний дім", – розповіла про оперу авторка.

"Українська народна пісня завжди ніби проростає і вибухає в найскрутніші часи. Козацькі, стрілецькі, повстанські пісні з’явилися тоді, коли кризова ситуація найбільше загострює і відчуття любові, і відчуття надії, і відчуття захисту своєї землі, і відчуття героїзму. Оці столітні пісні, які до нас дійшли, для українців найважливіші. Так само і в опері: народна пісня і сучасне життя, сучасні мистецькі форми якимось чином перегукуються і реагують уже не лише на те, що було сотні років тому, а й на те, що відбувається нині", – зазначив у інтерв'ю журналістці "Еспресо.Захід" один із менеджерів проєкту Юрко Вовкогон.

Презентували першу частину проекту о 10 ранку, 24 серпня, і переглянути її можна тут.

Нагадаємо, раніше митці запрошували за лаштунки генеральної репетиції дійства. Наразі представляють лише першу частину з п'яти міфів. У вересні планують зібрати усі частини опери і 14 жовтня представити відеопроєкт на розсуд глядачів.