"На щиті": львівська волонтерка та журналістка Ірина Вовк презентувала тритомник про загиблих захисників

В книгах розміщені історії про 155 загиблих воїнів у російсько-українській війні. Спогадами діляться батьки захисників

Про це повідомляє "Еспресо.Захід".

У Львівському парку культури імені Богдана Хмельницького нині людно. Зібралися родини загиблих захисників із різних куточків України.  Тут нині презентує свій тритомник "На щиті" журналістка, волонтерка Ірина Вовк. Дівчина у своїй книзі розмістила історії про 155 загиблих вояків у російсько-українській війні, котрі записала від батьків загиблих.

Фото: Ірина Вовк

"Я надихнулася фільмом "5 днів в серпні 2008 року" про війну з Грузією. Там були родини, які на темному фоні говорили про втрати цивільних, - розповідає Ірина Вовк. - Я подумала, а чому б не зробити таке про наших воїнів? Я мала чимало записів батьків загиблих.  Почала їх розшифровувати і зрозуміла, що буде книжка".

Фото: Парк культури та відпочинку ім. Б. Хмельницького

Уздовж алеї у парку розвішані фото захисників, котрі загинули на Сході. Акцент зроблений на хлопцях, котрі воювали у 2014-2015 роках, коли були найбільші втрати. Серед світлин – портрет Володимира Суслика. Хлопець був розвідником, воював у Донецькому аеропорту, загинув у Дебальцевому.

"Його мама живе в селі, а напроти хати цвинтар. З вікна своєї кімнати жінці видно прапор на могилі сина, - пригадує історію Ірина Вовк. – Для неї це дуже сильний біль. Ще досі в кімнаті стоять берці сина, його портрет, безліч речей. Вона мене вразила. Розповіла мені, що якось їй наснився сон - син кави попросив. Вона вночі зірвалася зробила напій і понесла на могилу… Каву з пампухами - це була ніч на Різдво. На могилі казала: це тобі, синочку, пампухи з кавою. Христос Рождається".

Фото: Ірина Вовк

Праця над книгою тривала понад три роки. Найгірше було писати про друзів, – зізнається Ірина, бо, окрім спогадів батьків, є ще й власні. Нині дівчина ще думає, як зробити історії про загиблих жінок, бо у трьох томах помістилися здебільшого історії хлопців. Єдина жінка у виданні – товаришка Аміна Окуєва.

Фото: Ірина Вовк