Іловайська трагедія: у Львові вшановують полеглих захисників

Упродовж серпня 2014 року тривали запеклі бої за Іловайськ, що на Донеччині. За офіційними даними, у ці дні полягло понад триста захисників

Про це повідомляє "Еспресо.Захід".

Прострелений металевий соняшник – символ Іловайської трагедії - у пам'ять про захисників встановили у Львівському парку культури та відпочинку імені Богдана Хмельницького. Із соняшниковими полями асоціюється трагедія у Іловайську. Інсталяція містить боїв, згадки родин загиблих, спогади очевидців та перелік підрозділів, що брали участь у подіях.

"Цього тижня розпочинаються пам'ятні дні Іловайської трагедії, - розповідає речниця парку Ірина Вовк. - Найбільше втрат було 29 серпня, коли росіяни відкрили так званий "зелений коридор" і розстрілювали наших бійців. Ми повинні пам'ятати про усіх, хто поліг на полі бої. Це були жорстокі бої. Російська армія мала дуже добре підготовлену техніку і особовий склад. Ми боролися, стояли і дуже ефективно. Я ще досі не можу спокійно проходити повз соняхи. Для мене вони символізують траур та смерть".

На інсталяції  розміщені спогади про загиблих хлопців. Про свого сина пригадує мама бійця батальйону "Донбас" Жені Харченка.

"Ми, батьки і вдови, - тепер, як суцільний оголений нерв, люди без шкіри, яким ніколи  не стане легше, - зазначає жінка. – Гинуть люди у ДТП, від хвороб, а наші діти свідомо пішли на смерть за Батьківщину. Тому цей біль втрати вдвічі сильніший. Женя виривався з Іловайська на даху машини із РПГ-7 в руках. Утім, на хлопців чекав російський танк, який влучив у них. Женя не встиг його підбити, бо мав стару зброю, механізм якої у найвідповідальніший момент заклинило. Він загинув героєм – зі зброєю в руках, просто не зміг подолати танк. Тієї миті загинув цілий екіпаж – усі шестеро вояків".

Фото:Ірина Вовк

Ще 24 серпня своїй дружині Юлі встиг подзвонити Андрій Безручак. У розмові згадував, що їх оточили, але переконував, що прорветься. Попрощався до завтра, яке не настало.

"Як саме загинув, я не знаю, - зізнається Юлія Безручак. – Спеціально не питала хлопців, щоб не уявляти. Чи довго мучився, чи могли врятувати, чи міг вижити – мені не хочеться цього знати. У медичному висновку написали – внаслідок мінометного обстрілу, осколкові поранення. Ми його поховали у відкритій домовині, він був цілий".

Декоративний соняшник пробуде у парку до наступних пам'ятних подій російсько-української війни. Це третій інтерактивний пам'ятник загиблим воїнам. Раніше пригадували трагічні події Зеленопілля та літак ІЛ-76, який збили проросійські бойовики над Луганськом.