Українська діаспора в Іспанії добилась державного визнання Пласту

Це друга країна світу за останні десятиліття, де Пласт отримав офіційну реєстрацію

Про це повідомив Голова Крайової Пластової Ради Пласту-НСОУ Юрій Юзич, інформує "Еспресо.Захід".

"Прийшло свято й на нашу вулицю. Після 11 місяців бюрократичних тяганин Осередок Пласту в Іспанії отримав офіційну реєстрацію. Asociación Plast - Scouts ucranianos en España / Асоціація Пласт  - українські скаути в Іспанії", - йдеться на сторінці Пласту в Іспанії.

Голова КПР Пласту-НСОУ у коментарі кореспонденту "Еспресо.Захід" розповів, що зараз Пласт є у 25 країнах світу, зокрема й у таких екзотичних, як ПАР та Кенія:

"В останні 5 років відбувається ренесанс відродження Пласту: Фінляндія, Швеція, Норвегія, Латвія, Литва, Голландія, Бельгія, Данія, Італія. Є навіть у Південній Африці та у Кенії. Це все переважно наші діти, діти заробітчан. В більшості з тих країн створено пластові осередки, які не мають легальної реєстрації".

Щодо офіційної реєстрації, то її було проведено у країнах з найбільшою повоєнною еміграцією, і зроблено це було доволі давно. Та в останні роки маємо нову хвилю виїзду заробітчан, де активізувався і пластовий рух.

"Юридичну реєстрацію Пласт має, зокрема, у Канаді, США, Аргентині, Австралії, Німеччині, Великобританії. З часів незалежності її було також проведено у Польщі та Словаччині, десь 5 років – у Австрії. Таким чином Іспанія стала другою країною за останні 30 років, де Пласт отримав державну реєстрацію. І перша після Прийняття закону про Пласт в Україні", - каже Юрій Юзич.

Згаданий Закон, звісно ж спрощує такі процедури, але, окрім нього, зараз українські скаути розробили Концепцію підтримки Пласту в Україні і світі, яка покликана ще більше активізувати пластовий рух та участь держави у цьому процесі.

"Ця Концепція покликана надавати підтримку дітям трудових мігрантів у інших країнах. Адже без патріотичного виховання у наших культурних традиціях, вони дуже швидко асимілюються і перестануть бути близькими до України. А Пласт не лише залишає їх в українському середовищі, але й сприяє тому, що ті, діти, які виростуть, згодом будуть активно цікавитись своєю Батьківщиною, приїздити сюди та інвестувати у нашу економіку".

Концепція виставлена на громадське обговорення близько місяця тому та чекає урядового схвалення.

Нагадаємо, нещодавно Пласт та польські гарцери разом відзначили спільну перемогу двох народів над більшовиками під Варшавою у 1920 році.