Підсумки живописного пленеру, присвяченого Пінзелю, покажуть у Львові

"Мистецькими шляхами Пінзеля" пішли художники з чотирьох країн

Великою підсумковою виставкою на алеї біля фонтана у Стрийському парку у Львові й у Львівському палаці мистецтв у День Незалежності завершиться Перший міжнародний живописний пленер "Мистецькими шляхами Пінзеля", що 15 серпня розпочався в Бучачі на Тернопільщині. Пленер за участі 20 художників з України, а також Литви, Латвії та Естонії зініцював Благодійний фонд відродження історико-архітектурної спадщини України імені Героя України Бориса Возницького, інформує Еспресо.Захід.

Як розповіла нам директор фонду ім. Б. Возницького Катерина Кулішова, така ініціатива цілком логічна в контексті популяризації особистості Іоана Георга Пінзеля, якого називають "Українським Мікеланджело". І в контексті особистості патрона Фонду – багатолітнього директора Львівської галереї мистецтв, Героя України, лауреата Національної премії ім. Т. Шевченка Бориса Возницького, що врятував від забуття понад 12 тисяч творів мистецтва ( серед яких і шедеври Пінзеля) – також.

Фото: Facebook-сторінка Благодійного фонду імені Бориса Возницького

"Цей пленер як ніколи був потрібен і нам, і митцям, – акцентує Катерина Кулішова, – бо всі ми стужилися за живим спілкуванням. Навіть не знаю, що запалює сьогодні художників більше – геній Пінзеля чи можливість  під його зорею спілкуватися і творити".

Щоб увійти у світ Пінзеля, митців було заплановано провести його слідами: крім Бучача, це також Львів, "Золота Підкова", замки Тернопільщини, Рукомиш, Язловець, Годовиця. Що вагомо, кожен пленерний день документували як заради самої події, так і зарубіжних учасників також. Адже художники з країн Прибалтики змогли стати учасниками "Мистецьких шляхів Пінзеля" лише віртуально – карантинні обмеження зробили їх приїзд неможливим. Однак, як твердить Катерина Кулішова, свої роботи на підсумкову пленерну виставку вони надіслали – частина вже дійшла, а частина ще в дорозі.

Отож подія, попри всі перепони, таки підтвердила свій міжнародний статус. Цікаво, що ініціатори планують провадити такі пленери талановитих митців двічі на рік. Наступний відбудеться в січні-лютому 2021 року.