Голос "Нації" прозвучить на висоті 2028 метрів над рівнем моря

На вершині гори піп Іван започатковують артпроєкт

Висота гори піп Іван – 2028 метрів над рівнем моря – стане висотою, яку в День Незалежності України організовано візьмуть актори Івано-Франківського національного академічного драматичного театру імені Івана Франка. Саме тут – на території колишньої астрономічної обсерваторії, а нині Міжнародного наукового центру "Обсерваторія" – драмою-реквіємом "Нація" Марії Матіос у сценічному прочитанні народного артиста України Ростислава Держипільського театр розпочне свій 82-й театральний сезон. Про це інформують на сайті Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

Річ у тому, що саме цей університет спільно з театром зініціювали новий соціальний артпроєкт "Театральні Попівання на Обсерваторії" у рамках ширшого проєкту "Адаптація колишньої обсерваторії на горі Піп Іван до потреб високогірного рятувального навчального центру", що реалізується за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014 – 2020.

Властиво, виставою "Нація" на горі піп Іван ( яку – як захід – організатори окреслили темою "Недосяжна нація") цей артпроєкт і розпочнеться. Важливо також, що подія відбуватиметься в рамках партнерства не тільки театру й університету ім. В. Стефаника, а й партнерства з Варшавським університетом.

"У День Незалежності України ми відкриємо наш театральний сезон для всієї країни, всієї нації спільною молитвою за тих, хто поклав своє життя за Україну, і тих, хто живе, боронить і будує країну сьогодні, – йдеться на фейсбук-сторінці Франківського театру. – А сакральний символ і ключовий образ вистави – лялька-мотанка – допоможе цій молитві відбутися, адже вважається, що саме вона є посередником між тими, кого вже немає, і тими, кого ще немає на цім світі. Адже театр – це не підлога і стеля. Наш театр – це небо і земля".

За задумом ініціаторів, ця подія мала би стати для України своєрідним спіритичним сеансом . Адже реальні події 40-х років XX сторіччя на скривавленій Гуцульщині, які лягли в основу вистави «Нація», буде знову відтворено тут, у самому серці Карпат. І вони дуже перегукуються з тим, що відбувається в нашій державі сьогодні. Як анонсують причетні до театрального дійства, «Недосяжна нація» має подарувати глядачам сповідь та прощення "своїм" і "чужим", "невинним" і "винним" мученикам історії. Бо тільки з любові й у муках народжується нове чисте життя. Народжується НАЦІЯ.

Цікаво, що цього року вистава "Нація", яка є лауреатом багатьох фестивалів і здобула чимало нагород, святкує своє десятиріччя. За час існування франківці показали її чи не в усіх обласних центрах держави, а також там, де сьогодні війна. Творча розмова "про апокаліптичні дилеми життя і смерті, честі-безчестя, любові-ненависті", в якій поєднують "непоєднувані речі, де змішують стилі та напрями, мови та релігії", сьогодні як ніколи – на часі.

Цікаво також інше. До перегляду вистави можна буде доєднатися в реальному часі. Трансляцію забезпечуватиме "Суспільне: Карапати": на телевізійному та ютуб-каналі, а також на сторінці Івано-Франківського національного академічного драматичного театру імені Івана Франка у фейсбуці та його ютуб-каналі. Сайт обсерваторії "Білий слон" також транслюватиме виставу на своїй фейсбук-сторінці, а відеозапис опублікує пізніше.