Олег Гавріш привіз з Дніпра до Львова страшні казки

Книгу сьогодні представлять у "Штуці"

Сьогодні увечері в кав'ярні-галереї "Штука" презентуватимуть збірку "Казок баби Гавришихи" письменника з Дніпра Олега Гавріша. Це перша книга  у творчій біографії цього автора. Юрист за фахом, він насправді не чекав аж настільки шаленого успіху свого дітища, яке минулого року побачило світ у видавництві "Час Майстрів", інформує "Еспресо.Захід".

 З "Казками баби Гавришихи" – збіркою страшних історій на тему українській міфології на стику потойбіччя і звичайного реального світу львівський читач уже знайомий – книгу "страшних" (а насправді дуже добрих) казок презентували минулого року на 26-му Львівському міжнародному БукФорумі. Як зізнався Олег Гавріш журналістові "Еспресо.Захід", за три дні Форуму видавець тоді продав усі сто примірників "Казок…", які мав зі собою.  Тобто неочікувано навіть для видавця книга стала бестселером по видавництву.

Відтоді книгу презентували вже у Дніпрі, Києві, Запоріжжі, Краматорську, Харкові, Одесі і навіть у Римі (за ініціативою діаспори та за підтримки посольства України). Навесні мали бути представлення в Португалії, Франції, Чехії та Туреччині, але карантин завадив. Олег Гавріш каже: за відгуками читачів, страшні "Казки баби Гавришихи" насправді повертають людей  до їхніх бабусь-дідусів, у їхнє дитинство.

"Баба Гавришиха – це реальний персонаж – моя рідна бабуся, що жила  у селі на півночі Донецької області і  яка любила розповідати нам,  своїм онукам, всілякі страшні і не дуже історії, – каже Олег Гавріш. – Але сьогодні вона вже перестала бути тільки моєю. Це збірний образ усіх українських бабусь, які приносять у дитяче життя затишок, тепло і казку. Я дуже хвилювався, як сприймуть ці казкові історії та персонажів саме на заході України, бо тут  своя міфологія і свої герої. Але, виявилося, хвилювався даремно. У своїй основі ми – єдині".

Цікаво, що Олег Гавріш почав писати свої казки у 2014-му році. Як каже сам, відчув, що у ньому прокидається якась містична українська сила – час настав. Сьогодні він готує уже другу книгу казок. А щодо першої, то кінокоманія Contrabas уклала з Oлегом Гаврішем угоду про екранізацію "Казок баби Гавришихи". А також зараз триває робота над аудіоверсією книги.