Виставою "Pentecost" у Демні Перший театр відкриє свій 101-й театральний сезон

23 серпня - у День Державного Прапора України - Перший академічний український театр для дітей та юнацтва розпочне свій 101-й театральний сезон. Однак не на рідній сцені, а в закинутому костелі Матері Божої у Демні. Театр у просторі костелу покаже виставу "Pentecost", яку за п’єсою видатного британського драматурга Девіда Едгара створила режисерка Лариса Діденко. Варте уваги, що ця п’єса у Британії була визнана кращою п’єсою 1994-го року.

Про це інформує пресслужба Львівської обласної державної адміністрації, передає  "Еспресо.Захід".

Отже про що мова? Про цінності, про гуманізм, про культуру, яка, як правило, стає заручницею політики. Про розбрат, тероризм, біженців і одвічний вибір – надати перевагу побудові Вавилонської вежі чи все-таки мостам порозуміння. Оскільки дійство вистави розгортається в закинутому балканському храмі, тому доволі символічно, що сценою для неї стане закинутий костел Матері Божої у Демні.

"Це знакова акція, як для театру, так і для нашої держави, -- цитує пресслужба Львівської ОДА слова  засновниці проєкту "Під Зорею Пінзеля" Івони Лобан (яка об’єднала зусилля разом із Першим театром, аби 23 серпня у Демні все вийшло як слід). – Адже    закинутий костел Матері Божої разом із багатьма іншими культурними пам’ятками України потребує консервації і реставрації, інакше зможе повторити долю численних зруйнованих храмів нашої країни. Для акторів, режисера, творців вистави така реалістична локація стане унікальним досвідом та додасть нових відтінків у їх роботі, а для глядачів – нових сенсів у прочитанні режисерського задуму".

А загалом подія, яка отримала підтримку Львівської обласної державної адміністрації, покликана привернути увагу до збереження національної культурної спадщини України. Варте уваги також те, що можливість зіграти виставу "Pentecost" у Демні Перший театр здобув завдяки перемозі на конкурсі надання фінансової підтримки на реалізацію заходів у галузі культури на території Львова у рамках святкування Дня Незалежності України.