У Карпатах встановлюють електроогорожі, щоб захистити пасіки та ведмедів

Фонд захисту дикої природи WWF-Україна встановлює у Карпатах електроогорожі, щоб захистити пасіки від нападу ведмедів, а самих ведмедів – від винищення

Про це "Еспресо.Захід" повідомили в WWF-Україна.

Огорожі пасічникам надають безкоштовно в рамках проєкту "Співжиття заради збереження".

"Висока вартість електричних огорож робить їх недоступними для багатьох, кому вона необхідна. Саме тому WWF-Україна надає їх у користування безкоштовно. Отримати електроогорожу в користування можуть лише ті господарі, хто стикався з нападами ведмедя на свої пасіки або помічав його присутність поблизу", - йдеться в повідомленні.

Як повідомляється, щороку у Карпатах фіксують близько 10 нападів ведмедів на пасіки. З одного боку, страждають пасічники – такі напади несуть важкі фінансові збитки. З іншого боку, потерпають і самі хижаки – вбивство з "помсти" є другою причиною після браконьєрства, яка впливає на зменшення кількості ведмедя у Карпатах.

Використання електричних огорож є поширеною світовою практикою. Струм, який проходить через неї лише відлякує ведмедів від вуликів і не завдає тварині шкоди.

Фото: надано WWF-Україна

На фото: Пасічник з Микуличина Михайло Томашевський, якому ведмідь розгромив пасіку. Після встановлення електрогорожі, хижак вуликів не чіпає 

Проєкт "Співжиття заради збереження" реалізується в Українських Карпатах та на Поліссі з 2018 року за сприяння WWF-Польща і Євросоюзу. Його мета — вивчення та збереження рідкісних великих хижаків, таких як ведмідь та рись. Один з напрямків діяльності проєкту є зменшення конфліктів між людьми та рідкісними великими хижаками шляхом впровадження сталих практик співжиття (електричних огорож, пастуших порід собак тощо).