Сьогодні – Преображення Господнє, або Спас

Преображення – одне із дванадцяти найбільших свят у церковному році, встановлене на честь об’явлення божественної сили Христа Спасителя своїм учням

Християни, які живуть за Юліанським календарем, святкують Преображення 19 серпня. Святі отці називали це свято другим Богоявленням. У народі ж свято називають Спасом.

За Євангелієм, подія преображення відбулася перед голгофськими стражданнями Ісуса Христа. Ісус узяв із собою трьох учнів – Петра, Якова та Івана – і вирушив з ними на гору. Там Христос молився, а втомлені учні заснули. Коли ж прокинулися, то побачили, що Ісус Христос преобразився: лице Його сяяло, мов сонце, а одяг Його став білим, як сніг, і блискучим, як світло. Поруч з’явились пророки Мойсей та Ілля й почали розмовляти з Ісусом. Згодом велика біла хмара накрила їх і пролунав голос Бога Отця: "Це Син мій улюблений, що його Я вподобав. Його слухайтеся".

У момент преображення Господь дав можливість трьом апостолам побачити поєднання двох природ у Христі: божественної та людської.

У народі свято Спаса мало язичницьке походження, пов'язане зі святом врожаю. Імовірно, його коріння сягає дохристиянських, язичницьких вірувань. Символізм свята врожаю згодом використало в своїй обрядовості християнство – сьогодні у церкві освячують дари природи: яблука, сливи, груші, обжинкові вінки, мед тощо. Також на Спаса несуть до храму освячувати лікарські трави, квіти.

У свято Преображення Господа нашого Ісуса Христа храмовий празник відзначають у василіанському монастирі на Ясній горі в Гошеві, що на Івано-Франківщині. У цей день 2011 року єпископ Софрон Мудрий, ЧСВВ, звершив Чин освячення нового іконостасу в монастирському храмі, – нагадують в УГКЦ.

Фото: facebook.com/Hoshiv.monastyr

З нагоди празника на фейсбук-сторінці "Гошівський монастир Отців Василіян" о 09:30 транслюватимуть наживо Божественну Літургію. Окрім того, Літургії в монастирському храмі сьогодні відбудуться о 08:00, 11:00 та 18:00. Молебень до Матері Божої, що розпочнеться о 20:00, також транслюватимуть онлайн.