У Львові помер чоловік, якому вперше в Україні пересадили підшлункову залозу

Пацієнтові пересадили підшлункову залозу й нирку 7 серпня

У Львівській клінічній лікарні швидкої допомоги помер пацієнт, якому 7 серпня вперше в Україні здійснили трансплантацію підшлункової залози.

Про це повідомляють у Львівській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги, передає "Еспресо.Захід".

"Друзі, ми змушені повідомити дуже сумну звістку: на жаль, Андрій, наш пацієнт із пересадженою підшлунковою залозою, помер… Усі ці дні наші лікарі буквально жили з ним у реанімації. Цілодобовий супровід, медикаменти, контроль іноземних колег: ми робили все від нас залежне, аби Андрій відновився після операції", – йдеться в повідомленні.

45-річному чоловікові також пересадили нирку, оскільки він хворів на цукровий діабет.

"Тривалий час його стан дійсно був стабільним, нирка починала працювати, підшлункова залоза також. Але, на жаль, потім показники стрімко погіршилися, судини затромбувалися, і ані операція, ані подальша реанімація уже не мали ефекту", – зазначають у лікарні.

Після трансплантації пацієнт прожив 10 днів.

У лікарні додають, що трансплантація підшлункової залози – це одна із найскладніших операцій з пересадження органів. За світовою статистикою, після такої операції не виживає кожен третій пацієнт.

За останні дев’ять місяців команда лікарів Львівської клінічної лікарні швидкої допомоги з допомогою колег з Інституту серця та Німеччини спершу в Ковелі, а потім уже у Львові, успішно трансплантувала 11 нирок, а також 4 серця.

Нагадаємо, Львівська міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги увійшла до пілотного проекту з трансплантації органів в рамках медичної реформи. Для пацієнтів це означає, що всі медичні послуги з трансплантації сплачуватиме держава.