У Львові може з'явитися перший в Західній Україні Банк грудного молока

Відповідна петиція набрала необхідну кількість голосів. Тепер її має розглянути Львівська обласна рада.

Про це інформує "Еспресо.Захід".

Петицію "Пастеризатор та аналізатор грудного молока у Львівський обласний неонатальний центр для створення першого у Західній Україні Банку грудного молока" на сайті звернень до Львівської обласної ради зареєстрував львів'янин Олег Єлісеєєв ще у червні. На сьогодні, 18 серпня, петицію підтримали уже 1004 людини, тобто необхідна кількість голосів для того, щоб петицію розглянули депутати, уже є, хоча до завершення голосування ще 13 днів. Тож зовсім скоро у Львові може з'явитися перший у Західній Україні Банк грудного молока.

Ідея Банку грудного молока на базі Львівської обласної лікарні – не нова. Відкрити його планували вже давно. Колишні пацієнти лікарні, благодійники і просто небайдужі профінансували якісний ремонт приміщення, сучасну вентиляційну та водоочисну системи, придбали мийно-дезінфікувальну машину, спеціальне холодильне обладнання, сучасні молоковідсмоктувачі. Для повноцінної роботи Банку потрібні ще два апарати – пастеризатор і аналізатор грудного молока. Їх вартість – 45-50 тисяч доларів. Щоб знайти гроші на їх придбання,  львів’янин Олег Єлісеєв створив петицію.

 «Крім сучасного лікування, нашим маленьким пацієнтам потрібне ще й якісне харчування. Тому ми багато років відстоюємо грудне вигодовування. Найменша пацієнтка, яку нам вдалося врятувати, при народженні важила 480 г. На жаль, з різних причин мами не можуть годувати свою дитину грудьми. Коли дитинка народжується передчасно або хворою і не може самостійно смоктати, матері доводиться тривалий час зціджуватися. Отут і потрібен банк грудного молока, щоб збирати і зберігати його. Ми почали цю роботу завдяки благодійникам. Єдине, що нам на заваді став карантин і ситуація з коронавірусом. Але дуже сподіваємося, ми завершимо Банк грудного молока», - розповіла в коментарі "Еспресо.Захід" Ольга Децик, неонатолог, завідувачка відділення патології недоношених новонароджених Львівської обласної клінічної лікарні.

Нещодавно у Львівській обласній клінічній лікарні запрацювала сучасна молочна кухня для вигодовування пацієнтів неонатальних відділень. Тож Банк грудного молока – наступний крок. Більше того, він має працювати не лише як Банк грудного молока, але й як центр вигодовування новонароджених, в якому консультанти змогли працювали з великою кількістю мам, які мають труднощі з грудним вигодовуванням.

 «Необхідна кількість голосів уже є, далі – слово за депутатами на найближчій сесії. Від себе ми зробили все, хоча голосування у мережі було непростим через велику кількість багів. Але люди дуже хотіли підтримати ідею Банку грудного молока і робили по кілька спроб проголосувати за петицію, тож нам це вдалося. Далі – чекаємо рішення депутатів», - розповідає в коментарі "Еспресо.Захід" Олег Єлісеєв, автор петиції.

До слова, це вже не перша петиція, яку він підготував і яка вже реалізована у Львові. У такий спосіб для лікарні швидкої допомоги придбали сучасний бактеріологічний аналізатор.