На Волині відновлюватимуть літературно-меморіальний музей Лесі Українки

У селі Колодяжному на Волині відреставрують Музей Лесі Українки. Роботи планують завершити до святкування 150-річчя від Дня народження поетеси 25 лютого 2021 року, кошторис проекту становитиме понад 10 мільйонів гривень.

Про це повідомляє пресслужба Волинської обласної ради, передає "Еспресо.Захід".

Як зазначають в облраді, Волинь є однією з трьох локацій в Україні, де збереглись меморіальні місця, пов'язані із життям видатної української поетеси Лесі Українки. У родинному маєтку, що у селі Колодяжне Ковельського району, вона прожила близько 14 років. Музей Лесі Українки працює тут з 1949 року і включає два об’єкти – "Сірий будиночок" (батьківський) та "Білий будиночок".

Сьогодні музей у Колодяжному є одним з найбільш туристичних місць на Волині: за рік його відвідує близько тридцяти тисяч туристів. Втім нині будинки знаходяться в аварійному стані та потребують проведення невідкладних реставраційно-ремонтних робіт. Відтак Волинська обласна рада опікуватиметься їх відновленням.

У 2019 році була виготовлена проектно-кошторисна документація "Реставраційно-ремонтних робіт пам’яток культурної спадщини "Білого та Сірого будинків Косачів" в с. Колодяжне Ковельського району Волинської області". Цього тижня голова обласної ради Ірина Вахович  ініціює робочий візит у Колодяжне за участі депутатів, проектантів та експертів, щоб визначити першочергові етапи відновлення меморіальних будиночків Косачів.

"Керівництво обласної ради спільно з обласним краєзнавчим музеєм здійснюють роботу із проектантами, благодійними фондами, обласною державною адміністрацією у напрямі затвердження Регіональної програми з відзначення 150-річчя від дня народження Лесі Українки та пошуку інвесторів для інфраструктурної складової. Наразі передбачається відкриття благодійного рахунку Волинського краєзнавчого музею, куди всі охочі зможуть перерахувати кошти на реставраційні роботи", - зауважила Ірина Вахович.

Роботи планують здійснити до святкування 150-річчя від Дня народження Лесі Українки, яке святкуватимуть 25 лютого 2021 року. У цей день в Колодяжному має відбутися низка заходів державного рівня. Орієнтовна вартість робіт сягає більше 10 мільйонів гривень.

Зазначимо, експозиція музею Лесі Українки складається з двох частин – меморіальної і літературної, і розміщена у трьох приміщеннях. Меморіальна експозиція представлена у двох будинках: Лесиному будиночку – "Білому", побудованому у 1890 році для старших дітей як літературне шале-флігель, і батьківському будинку – "Сірому", який спорудив Петро Косач, батько поетеси, у 1896 році. Меморіальні будинки є пам’ятками історії, в них відтворено обстановку, яка була при житті Лесі Українки. Літературна експозиція розміщена в спеціальному приміщенні, побудованому у 1980 році.