З річки Черемош незаконно видобували гравій і пісок

Правопорушникам загрожує позбавлення волі до трьох років.

Про це повідомляє сектор комунікації поліції Івано-Франківської області.

Правоохоронці затримали два автомобілі ЗІЛ у селах Рибне і Слобідка. Ними кермували 50-річний мешканець села Хімчин і 58-річний мешканець Косова. Чоловіки перевозили піщано-гравійну суміш, на яку не мали документів. Видобували її із річища Черемоша.

У селі Тюдів поліціянти знайшли людей, які безпосередньо біля річки видобували гравій і вантажили на ЗІЛ. Водій автівки теж не зміг показати документів на роботи.

Фото: Поліція Івано-Франківської області

Еколог Ігор Муравський говорить, що такі дії людей несуть непоправну шкоду природі: "Якщо замість того, щоб укріплювати річище і береги річки, забирають гравій і пісок, то вони руйнуються, негативно впливаючи на водоохоронні смуги смарагдової мережі. Також мають негативний вплив на флору і фауну. При збільшенні інтенсивності опадів річка може виходити з берегів, затоплюючи населені пункти і руйнуючи інфраструктуру. Так, водойму потрібно чистити, але забирати гравій категорично не можна, крім спеціально відведених місць, отримавши на це спецдозвіл. У країнах, де дбають про довкілля, русла і береги укріплюють, до прикладу, металевими каркасами".

Правоохоронці конфіскували всі транспортні засоби порушили кримінальне провадження щодо порушення правил охорони природних надр. Чоловікам загрожує штраф від чотирьохсот до семисот неоподатковуваних мінімумів або ж обмеження чи позбавлення волі до трьох років.