У львівському ОХМАТДИТІ провели унікальну операцію на гортані

ЛОР-хірурги провели балонодилятацію гортані вперше серед дитячих лікарень Західної України

Про це "Еспресо.Захід" повідомив завідувач відділення дитячої отоларингології Львівської обласної дитячої лікарні ОХМАТДИТ Федір Юрочко.

Бригада львівських отоларингологів зробила надскладну операцію 10-річній киянці, у якої було рубцеве звуження гортані. Таке втручання робили вперше. Його унікальність полягає у тому, що видалення папілом і розширення гортані зробили без жодних розрізів, через рот – ендоскопічно. Це суттєво скорочує реабілітацію дитини після операції і вимагає неабиякої майстерності і від хірурга, і від анестезіологів, як пояснив завідувач відділення дитячої отоларингології Львівської обласної дитячої лікарні ОХМАТДИТ Федір Юрочко.

До операційної бригади увійшли дитячі отоларингологи ОХМАТДИТу – Федір Юрочко і Дзвінка Копанська, дитячі анестезіологи Володимир Міщук і Оксана Гаврилишин.

Маленька пацієнтка мала серйозні проблеми з диханням, адже, крім рецидиву папіломатозу, у дівчинки утворився великий рубець гортані. При найменшому фізичному навантаженні у дівчинки появлялася задишка. Раніше вона вже перенесла дві операції в інших клініках України, рубці після яких ще більше ускладнили життя дівчинці. Львівські медики спочатку обережно видалили папіломи гортані, а потім виконали балонодилятацію гортані – ефективне сучасне втручання, яке вирішує проблеми з диханням. По суті, дитині спеціальним балоном високого тиску лікарі розширили дихальні шляхи. "Неабиякої майстерності вимагала операція від нашої команди анестезіологів, адже у цьому випадку треба було обійтися без інтубації трахеї, трубка у горлі заважала б нам  працювати з гортанню. Наші анестезіологи опанували і цю методику", - розповідає Федір Юрочко. А вже того ж дня, як стверджує хірург, дитина задихала, як її однолітки, у неї зменшилася задишка.

Фото: Богдан Юрочко

Виписали дівчинку додому уже наступного дня. Тепер їй не страшна ніяка респіраторна інфекція, дитина відвідуватиме уроки фізкультури, а труднощі з диханням стануть історією. Вдячна пацієнтка вже прислала лікарю відео, як вона співає і танцює.

Хірурги кажуть, що оперуватимуть дітей зі складними патологіями гортані і надалі. З початку літа це вже четверта пацієнтка з такою недугою. Причому звертаються до львівського ОХМАТДИТу батьки з різних областей.

Фото: Богдан Юрочко