Вийшов фільм про Героя України, майданівця і воїна-добровольця Володимира Юричка з міста Самбора

На YouTube з'явилася 16-хвилинна документальна стрічка про Володимира Володимировича Юричка, активного учасника Революції Гідности та перетворень у Національному медичному університеті ім. Олександра Богомольця, бійця добровольчого батальйону "Айдар", що шість років тому 20-річним загинув на Донбасі

Подробиці розповідає Еспресо

Фільм "Лицар світла - Володимир Юричко" складається зі спогадів батьків Володимира - лікарів Володимира Юричка та Лілії Юричко-Козич з Самбора на Львівщині, його друзів зі школи та однодумців з університету, викладачів, побратимів з Майдану та АТО. Також можна побачити кімнату-музей Володимира.

"По жінчиній лінії були герої УПА, по моїй лінії були одні гречкосії. Випадково зайшли на сторінку героїв Крут і дізнались, що під Крутами загинув кулеметник Степан Юричко. Це виявився рідний брат прадіда Володі. І Володя так само узяв кулемет в руки щоб захищати Вітчизну від північної орди", - розповідає тато Володимира.

Наставник Володимира у медуніверситеті Віктор Досенко, який став для хлопця натхненником і справжнім другом, так описує своє перше враження від знайомства з Володимиром під час його навчання на першому курсу:

"Заходжу я в групу і бачу сидить такий кремезний, величезний просто, могутній... І так спокійно і впевнено дивився, вивчаючи мене".

Про рішення Володимира піти воювати на фронт добровольцем, спершу медиком, а потім кулеметником, Віктор Досенко висловлюється наступним чином:

"Такий вибір. Максимально просоціальний. Кожна людина інколи потрапляє в ситуацію, коли  вона може зробити боляче своїм батькам, своїм рідним, перервавши біологічний ланцюжок, біологічний шлях, але при цьому соціальне значення таких вчинків, таких подвигів для Батьківщини, для України в цілому, колосальне.

Тому це все не дарма.

Я не можу сказати, що це повинно було статися. Я переконаний, що це надто велика ціна за те, що ми сьогодні маємо. І це ознака того, що ми маємо продовжувати боротьбу, що ми не повинні не просто не забувати Володю, не забувати то зрозуміло, ми повинні кожного дня йти до мети, за яку він віддав своє життя".